Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 398863

Reprezentacijski moment i efekt prostorno numeričke veze


Tonković, Mirjana; Rebić, Veseljka
Reprezentacijski moment i efekt prostorno numeričke veze // 19. psihologijski skup Dani Ramira i Zorana Bujasa, Sažeci priopćenja / Ljubotina, Damir ; Kamenov, Željka ; Mikac, Una ; Urch, Dražen (ur.).
Zagreb, 2009. str. 117-117 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Reprezentacijski moment i efekt prostorno numeričke veze
(Representational momentum and SNARC effect)

Autori
Tonković, Mirjana ; Rebić, Veseljka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
19. psihologijski skup Dani Ramira i Zorana Bujasa, Sažeci priopćenja / Ljubotina, Damir ; Kamenov, Željka ; Mikac, Una ; Urch, Dražen - Zagreb, 2009, 117-117

ISBN
978-953-175-339-5

Skup
19. psihologijski skup Dani Ramira i Zorana Bujasa

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 22.-25. travnja 2009

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Reprezentacijski moment; efekt prostorno numeričke veze
(Representational momentum; SNARC effect)

Sažetak
Istraživanja pokazuju da postoji utjecaj konceptualnih znanja o kretanju objekata na reprezentaciju tih objekata u kratkoročnom pamćenju. To znači da pri reprezetiranju kretanja nekog objekta uzimamo u obzir znanja koja imamo o tipičnom kretanju tog objekta. Jedna od paradigmi za ispitivanje reprezentacije kretanja naziva se reprezentacijski moment. Reprezentacijski moment je tendencija promatrača da predvidi nastavak nekog kretanja i kada to kretanje završi. S druge strane, u području istraživanja mentalne reprezentacije brojeva, često se naglašava povezanost brojeva i prostora. SNARC efekt govori o tome da su mali brojevi reprezentirani u prostoru lijevo i dole, a veliki desno i gore. Pretpostavka ovog istraživanja je bila da ako su brojevi vezani uz prostor, onda ce se to manifestirati i facilitacijom kretanja u smjeru u kojem ih smjestamo. Pretpostavili smo da će reprezentacijski moment biti različit za male i velike brojeve i da će ovisiti o impliciranom smjeru kretanja tih brojeva. U istraživanju je korišten zavisni eksperimentalni nacrt s dvije nezavisne varijable: mali i veliki broj, te smjer kretanja broja, prema dole, prema gore, u lijevo i u desno. Rezultati su pokazali značajan efekt smjera kretanja, pri čemu je reprezentacijski moment bio najveći za smjer kretanja u desno, zatim nešto manji za kretanje prema dolje, još manji za kretanje prema dolje, te vrlo mali za kretanje u lijevo. Rezultati su razmatrani pod vidom nekoliko mogućih objašnjenja kao što je navika čitanja ili hemisferna lateralizacija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-0000000-3295 - Integracija informacija kao osnova cjelovitog doživljavanja (Dragutin Ivanec, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb