Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 398485

Molekularna osnova rezistencije sojeva Mycobacterium tuberculosis na antituberkulotske lijekove


Obrovac, Mihaela; Katalinić-Janković, Vera; Zmak, Ljiljana; Grce, Magdalena
Molekularna osnova rezistencije sojeva Mycobacterium tuberculosis na antituberkulotske lijekove // Knjiga sažetaka VI. Hrvatskog simpozija o rezistenciji bakterija na antibiotike / Tambić Andrašević, Ariana (ur.).
Zagreb: Akademija Medicinske Znanosti Hrvatske, 2009. str. 13-13 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Molekularna osnova rezistencije sojeva Mycobacterium tuberculosis na antituberkulotske lijekove
(Molecular basis of resistance of Mycobacterium tuberculosis strains to antituberculous drugs)

Autori
Obrovac, Mihaela ; Katalinić-Janković, Vera ; Zmak, Ljiljana ; Grce, Magdalena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka VI. Hrvatskog simpozija o rezistenciji bakterija na antibiotike / Tambić Andrašević, Ariana - Zagreb : Akademija Medicinske Znanosti Hrvatske, 2009, 13-13

Skup
VI. Hrvatski simpozij o rezistenciji bakterija na antibiotike

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 27. - 28. 03. 2009

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Mycobacterium tuberculosis; rezistencija; molekularne metode
(Mycobacterium tuberculosis; resistance; molecular methods)

Sažetak
Rezistencija na antituberkulotske lijekove (ATL) u sojeva Mycobacterium tuberculosis nastaje zbog spontanih mutacija u ciljnim genima. Zahvaljujući boljem razumijevanju molekularne osnove rezistencije sojeva M. tuberculosis na ATL, posljednjih godina postao je dostupan veliki broj molekularnih metoda za istraživanje mutacija odgovornih za rezistenciju. Te su metode zasnovane na određivanju prisutnosti određenih mutacija u specifičnim regijama gena za koje je poznato da uzrokuju rezistenciju. Stupanj razumijevanja molekularne osnove rezistencije razlikuje se ovisno o pojedinom lijeku koji se koristi u kombiniranoj terapiji tuberkuloze. Više je podataka poznato za rifampcin (RIF) i izonazid (INH) koji su dva najdjelotvornija antituberkulotika. Oko 96% sojeva rezistentnih na RIF imaju mutaciju u 81 baznih parova dugačkoj regiji gena rpoB koji kodira beta podjedinicu DNA ovisne RNA polimeraze. Rezistencija na INH povezana je s brojnim mutacijama koje pogađaju jedan ili više gena kao što su katG, koji kodira katalaza-peroksidazu ; inhA koji je uključen u sintezu masnih kiselina ; ahpC koji kodira alkil hidroperoksid reduktazu i oxyR koji je uključen u regulaciju oksidativnog stresa. Kodon katG315 je najčešće povezan s rezistencijom na INH. Mutacije odgovorne za rezistenciju na etambutol pronađene su u operonu embCAB dok rezistenciju na streptomicin uzrokuju mutacije u rrs i rpsL. Kako je multirezistentna tuberkuloza po definiciji rezistentna na RIF i INH sa ili bez rezistencije na druge antituberkulotske lijekove, određivanje rezistencije na te lijekove je od izuzetnog značaja. Na Odjelu za dijagnostiku tuberkuloze Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za određivanje mutacija u genima rpoB, katG i inhA koriste se komercijalni test Genotype MTBDR i in-house metoda višestrukog PCR uz korištenje specifičnih početnica. Od 1999. to 2007. u Hrvatskoj izolirano je 69 multirezistentnih sojeva M. tuberculosis. Primjenom navedenih metoda bilo je moguće odrediti molekularnu osnovu rezistencije na RIF u 67 (97.1%) sojeva, a na INH u 44 (63.8%) sojeva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
098-0982464-2510 - Promijenjeno stanje DNA-metilacije u HPV-povezanim oštećenjima (Magdalena Grce, )

Ustanove
Hrvatski zavod za javno zdravstvo,
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb