Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 398396

PROCJENA RIZIKA OD KUKURUZNE ZLATICE Diabrotica virgifera virgifera LeConte NA PODRUČJU MOSLAVINE


Lemić, Darija
PROCJENA RIZIKA OD KUKURUZNE ZLATICE Diabrotica virgifera virgifera LeConte NA PODRUČJU MOSLAVINE 2008., diplomski rad, Agronomski fakultet Zagreb, Zagreb


Naslov
PROCJENA RIZIKA OD KUKURUZNE ZLATICE Diabrotica virgifera virgifera LeConte NA PODRUČJU MOSLAVINE
(RISK ASSESSMENT AGAINST WESTERN CORN ROOTWORM Diabrotica virgifera virgifera LeConte IN THE MOSLAVINA REGION)

Autori
Lemić, Darija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet Zagreb

Mjesto
Zagreb

Datum
25.11

Godina
2008

Stranica
30

Mentor
Bažok, Renata

Ključne riječi
Feromoni; kukuruz; kukuruzna zlatica; Moslavina; Pherocon AM mamci; procjena rizika
(Pheromones; corn; western corn rootworm; Moslavina; Pherocon AM; risk assesment)

Sažetak
Širenjem kukuruzne zlatice Diabrotica virgifera virgifera LeConte područjem kontinentalne Hrvatske ugrožena je proizvodnja kukuruza. Ekološki i ekonomski najprihvatljivije rješenje za izbjegavanje šteta od kukuruzne zlatice je integrirana zaštita kukuruza koja podrazumijeva izbjegavanje sjetve kukuruza na parcelama na kojima se procjenom rizika utvrdi da je visina populacije dosegla nivo za moguću štetu. Ovaj diplomski rad imao je za cilj utvrditi dinamiku leta i visinu populacije u poljima ponovljene sjetve i prve godine kukuruza praćenu PAM žutim pločama i feromonskim mamcima tijekom 2007. godine. na području Moslavine. Zatim procijeniti rizik od napada štetnika u slučaju ponovljene sjetve kukuruza u 2008. godini. U istraživanje je bilo uključeno 8 polja, 4 polja ponovljene sjetve kukuruza i 4 polja prvi puta sjetve kukuruza. U 3 polja ponovljene sjetve i 3 polja prve godine kukuruza postavljene su žute ploče. U jedno polje ponovljene sjetve i jedno polje prve godine kukuruza postavljen je feromonski mamac. Visina populacije na PAM žutim pločama utvrđivana je u razdoblju od 18.6.2007. do 10.9.2007. Praćenjem visine populacije štetnika u 2007. godini utvrđeno je da je populacija zlatica na većini polja bila niska i da su maksimalni tjedni ulovi bili 1 zlatica/mamcu/7 dana što je niska gustoća populacije štetnika, ispod razine ekonomskog praga tolerantnosti. Na samo jednom polju ponovljene sjetve kukuruza utvrđen je maksimalni tjedni ulov od 45.66 zlatica/mamcu/7 dana što je iznad ekonomskog praga tolerantnosti. Na tom polju utvrđen je rizik od štete u ponovljenoj sjetvi kukuruza u 2008. godini. Na samo jednom polju prve godine kukuruza nije zabilježen ulov niti jedne zlatice. U razdoblju od 18.7.2007. do 10.9.2007. praćen je ulov štetnika na feromonskim mamcima. U polju prvi puta sjetve kukuruza zabilježen je ukupan ulov od 455 zlatice, a na polju ponovljene sjetve kukuruza na feromonskom mamcu je zabilježen ukupan ulov od 992 kukuruznih zlatica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1782066-2064 - Sustav procjene rizika-temelj integrirane zaštite kukuruza od štetnika (Renata Bažok, )
178-1782066-2065 - Utvrđivanje prostorne distribucije gospodarski važnih štetnika primjenom GIS-a (Jasminka Igrc-Barčić, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Darija Lemić, (318090)