Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 398350

Bosna i Hercegovina i Tuđmanovo geopolitičko osmišljavanje Hrvatske


Krišto, Jure
Bosna i Hercegovina i Tuđmanovo geopolitičko osmišljavanje Hrvatske // Dani dr. Franje Tuđmana - Hrvati kroz stoljeća / Nenad Piskač (ur.).
Veliko Trgovišće: Općina Veliko Trgovišće, 2008. str. 98-115 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Bosna i Hercegovina i Tuđmanovo geopolitičko osmišljavanje Hrvatske
(Bosnia and Herzegovina and the Geopolitical Conceptualization of Croatia)

Autori
Krišto, Jure

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Dani dr. Franje Tuđmana - Hrvati kroz stoljeća / Nenad Piskač - Veliko Trgovišće : Općina Veliko Trgovišće, 2008, 98-115

Skup
Dani dr. Franje Tuđmana - Hrvati kroz stoljeća

Mjesto i datum
Veliko Trgovišće, Hrvatska, 16.05.2008

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Bosna i Hercegovina; geopolitika; Hrvati; Crkva; franjevci; Domovinski rat
(Bosnia and Herzegovina; Geopolitics; Croats; Church; Franciscans; Home defence)

Sažetak
Koji je smisao Tuđmanove hrvatske "kifle" i Bosne i Hercegovine kao geopolitičke cjeline s Republikom Hrvatskom? Je li Tuđman dijelio BiH? Je li hrvatska vojska napala BiH? To su teme kojima se bavi ovaj rad. Tuđmanu su prigovarali da Bosnu nije razumio, no njegovi kritičari previđaju da je i njemu BiH bila u središtu geopolitičkih zanimanja te je upravo iz nje promišljao opću hrvatsku politiku. I prije raspada Jugoslavije predstavnici svih bivših republika znali su da je BiH problem i ključ za razrješenje problema Jugoslavije. Razrješenje tog problema bio je najprije prepušten Aliji Izetbegoviću, Franji Tuđmanu i predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću. I njima je, kao i drugim predsjednicima republika, bilo jasno da se rješenje može postići nekakvom "podjelom" Bosne i Hercegovine. Tuđman je u najranijim formulacijama o BiH govorio razgraničenju unutar BiH, koje bi bilo temelj za savez "suverenih republika i država". Tako su razmišljali i predstavnici međunarodnih institucija, uključujući EZ i UN. No kad je postalo jasno da Srbi ne žele nikakvu BiH, moglo se zamisliti dva rješenja: očuvanje BiH kao države sastavljene od tri etničke države ili pripojenje srpske i hrvatske etničke zajednice Srbiji odnosno Hrvatskoj te formiranje muslimanske države na dijelu BiH. Bošnjačko čelništvo je izabralo treći put, put nijekanja srpskih i hrvatskih interesa u BiH i očuvanje zemlje kao bošnjačke-muslimanske države. S vremenom se međunarodna zajednica, osobito SAD, priklonila modificiranome bošnjačkom rješenju. Tuđman je nastojao prilagoditi svoje političko rješenje novoj realnosti te je nastojao vojno održati one dijelove BiH koji su bili naseljeni Hrvatima. No kad je vidio da to neće biti prihvaćeno, opravdavao je ponuđeno američko rješenje kao novu šansu Hrvatske i Hrvata da "privode" Bošnjake-muslimane ka Zapadu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
019-0190612-0600 - Katolička crkva u susretu s ideologijama i političkim programima (Jasna Turkalj, )

Ustanove
Hrvatski institut za povijest, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Jure Krišto, (185055)