Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 398251

Plagiranje kao povreda znanstvene i akademske čestitosti


Baždarić, Ksenija; Pupovac, Vanja; Bilić-Zulle, Lidija; Petrovečki, Mladen
Plagiranje kao povreda znanstvene i akademske čestitosti // Medicina : glasilo Hrvatskoga liječničkoga zbora, Podružnica Rijeka, 45 (2009), 1-20 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Plagiranje kao povreda znanstvene i akademske čestitosti
(Plagiarism - violation of academic and scientific integrity)

Autori
Baždarić, Ksenija ; Pupovac, Vanja ; Bilić-Zulle, Lidija ; Petrovečki, Mladen

Izvornik
Medicina : glasilo Hrvatskoga liječničkoga zbora, Podružnica Rijeka (0025-7729) 45 (2009); 1-20

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Algoritam sličnosti; mrežna usluga; plagiranje; računalni programi; samoplagiranje; znanstvenoistraživačka čestitost; znanstveno nepoštenje
(Plagiarism; research misconduct; scientific integrity; self-plagiarism; similarity algorithm; web based service)

Sažetak
Plagiranje je neovlašteno preuzimanje tuđih ideja, postupaka ili teksta bez odgovarajuće naznake te s nakanom da se prikažu kao vlastita. Preuzimanje već objavljenih vlastitih ideja ili preuzimanje vlastita već objavljenog teksta prikazujući ga novim i originalnim naziva se samoplagiranjem i smatra se jednako lošim kao i plagiranje. Učestalost plagiranja je u porastu, razvoj informacijsko-komunikacijske tehnologije olakšava neovlašteno preuzimanje teksta, no istovremeno, zahvaljujući istoj tehnologiji razvijaju se računalni programi i servisi za otkrivanje plagiranja. Za provjeru tekstova na plagiranje postoje različita programska rješenja. Većina se zasniva na konkordanciji tj. usporedbi teksta pri čemu program iznalazi i označava podudarne dijelove teksta i izračunava njegov udio s obzirom na cijeli tekst. Neki od programa osim što uspoređuju tekstove, pretražuju internet u cilju iznalaženja tekstova s podudarnim sadržajem. Svi programi mogu uspoređivati tekstove napisane na istom jeziku ; međujezično pretraživanje nije moguće uz pomoć programske potpore. Primjeri programa su računalni programi (WCopyfind) i mrežne usluge (eTBlast, CrossCheck), Prednost mrežne usluge je mogućnost pronalaženja mogućeg teksta izvornika. eTBlast je besplatna mrežna usluga za pronalaženje podudarnih i vrlo sličnih sažetaka znanstvenih radova (pretražuje i bazu podataka Medline), koja je poslužila kao temelj za izradbu Déjà ; vu baze podataka. Mrežna usluga CrossCheck, dostupna je samo članovima (akademske ustanove i časopisi), a korištenjem računalnog algoritma za pronalaženje sličnosti iThenticate tvrtke iParadigms (Oakland, CA, SAD) provjerava podudarnost teksta ispitivanog članka s cjelovitim tekstovima sadržanim u CrossCheck bazi ustrojenom suradnjom uredništva i izdavača znanstvenih časopisa koji objavljene članke pridružuju bazi što omogućuje nesmetano pretraživanje sadržaja koji je zaštićen pretplatom. Od velike je važnosti prepoznati plagiranje i podučavati o njemu u akademskoj zajednici na svim nivoima obrazovanja. Urednici znanstvenih časopisa i znanstvenici trebaju se zajedno boriti protiv neetičnih istraživanja koja su suprotna znanstvenoj ideji i štetna za znanstvenu i opću zajednicu, kritički čitati i provjeravati znanstvenu publicistiku, prijavljivati plagiranje i ostale sumnjive postupake u istraživanjima uredništvima časopisa i nadležnim tijelima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Informacijske i komunikacijske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
062-0000000-3552 - Učestalost i stavovi o neovlaštenom preuzimanju autorskoga vlasništva (Mladen Petrovečki, )

Ustanove
Medicinski fakultet, Rijeka

Časopis indeksira:


  • Scopus