Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 398183

Susret civilizacija: Početci političkoga života Hrvata u Hercegovini u vrijeme Austrougarske Monarhije


Krišto, Jure
Susret civilizacija: Početci političkoga života Hrvata u Hercegovini u vrijeme Austrougarske Monarhije // Hum, 2007 (2007), 2; 54-81 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Susret civilizacija: Početci političkoga života Hrvata u Hercegovini u vrijeme Austrougarske Monarhije
(An Encounter of Civilizations: The Beginnings of Political Life of Croats in Herzegovina in Times of Austro-Hungarian Monarchy)

Autori
Krišto, Jure

Izvornik
Hum (1840-233X) 2007 (2007), 2; 54-81

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Bosna i Hercegovina; Austrougarska Monarhija; Tursko Carstvo; Hrvati; Srbi; Muslimani; Mađari; interesi; politika; franjevci; Stadler
(Bosnia and Herzegovina; Austro-Hungarian Monarchy; Turkish Empire; Croats; Serbs; Muslims; Magyars; Interests; Politics; Franciscans; Stadler)

Sažetak
Nakon kratka i jezgrovita opisa opće situacije u Bosni i Hercegovini za vrijeme turske vladavine, autor promatra političko organiziranje Hrvata u Hercegovini od preuzimanja vlasti Austrougarske Monarhije u BiH do Prvoga svjetskog rata. S ciljem što jasnijega osvjetljavanja toga problema, razmatra širi kontekst u kojemu je BiH postala poprištem sukoba različitih političkih, nacionalnih, gospodarskih, religijskih, staleških i drugih interesa. S tim u vezi ponajprije konstatira da je dolaskom Monarhije u ovu u svim segmentima zaostalu provinciju unesena liberalistička ideja koja je omogućila organiziranje drukčijih oblika socijalnoga, ekonomskog i kulturnoga života. To su u hrvatskom korpusu iskoristili franjevci koji su se nametnuli kao nezaobilazan činitelj društvenoga organiziranja, što će se kasnije očitovati i na političkom planu. No, politički život u BiH bio je pod snažnim utjecajem Mađara koji su ovu državu smatrali svojom interesnom sferom. Njima je pak odgovaralo da se umjesto nacionalne nastavi tradicija religijske identifikacije jer su se bojali snažne hrvatske strane u BiH koja bi zagovarala ujedinjenje s drugim hrvatskim zemljama. Na drugoj su strani Srbi radili na pripojenju BiH Srbiji. Muslimani su se tako našli u apsurdnoj situaciji, osobito oni koji su prije uživali sve privilegije i koji su uzaludno čekali povratak Osmanskoga Carstva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
019-0190612-0600 - Katolička crkva u susretu s ideologijama i političkim programima (Jasna Turkalj, )

Ustanove
Hrvatski institut za povijest, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Jure Krišto, (185055)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Abstracts in Anthropology