Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Deset godina Konvencije o ljudskim pravima u biomedicini Vijeća Europe (1997.-2007.) Postignuća i perspektive (CROSBI ID 548732)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Rinčić Lerga, Iva Deset godina Konvencije o ljudskim pravima u biomedicini Vijeća Europe (1997.-2007.) Postignuća i perspektive // Integrativna bioetika i interkulturalnost / Valjan, Velimir (ur.). Sarajevo: Bioetičko društvo u Bosni i Hercegovini, 2008. str. 48-48

Podaci o odgovornosti

Rinčić Lerga, Iva

hrvatski

Deset godina Konvencije o ljudskim pravima u biomedicini Vijeća Europe (1997.-2007.) Postignuća i perspektive

Konvencija o ljudskim pravima u biomedicini ETS. No. 164 poznatiji je naziv dokumenta Konvencija o zaštiti ljudskih prava i dostojanstva ljudskih bića s posebnim naglaskom na primjenu u biologiji i medicini kojeg je 04. travnja 1997. godine u Oviedu donijelo Vijeće Europe, te ponudilo na potpisivanje i usvajanje zemljama članicama. Deset godina nakon svog donošenja Konvencija predstavlja jedan od važnijih dokumenata u području bioetike među članicama Vijeća Europe, a ujedno je i dio pravne stečevine Europske unije. Položaj i značenje koje Konvencija zauzima rezultat su napora različitih europskih interesnih grupacija, no unatoč tome njen današnji status, kao i izvjesnost razvoja nisu bez poteškoća. U kontekstu navedenog, izlaganje ima za svrhu odrediti okolnosti pripreme i donošenja same Konvencije, sagledati etape njenog razvoja, te prikazati i objasniti sadašnji status prihvaćanja i ratifikacije Konvencije u pojedinim zemljama. Polazište izlaganja čini hipoteza da su postignuća, ali i poteškoće koje postoje u prihvaćanju Konvencije rezultat kako sadržaja Konvencije, odnosno njegovog tumačenja u pojedinim europskim državama, tako i drugih razloga povijesnog, kulturološkog, političkog ili ekonomskog karaktera. Očekivani rezultat istraživanja i izlaganja potvrdit će pluriperspektivnost stavova zemalja članica Vijeća Europe i Europske unije prema sadržaju i položaju Konvencije, definirati razloge spomenute situacije, te prepoznati moguće perspektive, ali i poteškoće u procesu razvoja statusa Konvencije.

Konvencija o ljudskim pravima; Vijeće Europe; sadržaj i status Konvencije

nije evidentirano

engleski

Ten Years of the Convention on Human Rights and Biomedicine of the Council of Europe (1997.-2007.). Achievements and Perspectives.

nije evidentirano

Convention on Human Rights and Biomedicine; Council of Europe; contents and status of the Convention

nije evidentirano

Podaci o prilogu

48-48.

2008.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Integrativna bioetika i interkulturalnost

Valjan, Velimir

Sarajevo: Bioetičko društvo u Bosni i Hercegovini

Podaci o skupu

Drugi međunarodni bioetički simpozij u Bosni i Hercegovini "Integrativna bioetika i interkulturalnost"

pozvano predavanje

23.05.2008-24.05.2008

Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Pravo, Filozofija