Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 397537

Zaštita okoliša i regionalni razvoj - iskustva i perspektive -


Zaštita okoliša i regionalni razvoj - iskustva i perspektive -, Zagreb: Institut za međunarodne odnose, Zagreb, 2009 (zbornik)


Naslov
Zaštita okoliša i regionalni razvoj - iskustva i perspektive -
(Environmental Protection and Regional Development - Experiences and Perspectives)

Urednik/ci
Tišma, Sanja ; Maleković, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, zbornik, znanstvena

Izdavač
Institut za međunarodne odnose, Zagreb

Grad
Zagreb

Godina
2009

Stranica
372

ISBN
978-953-6096-51-0

Ključne riječi
zaštita okoliša; regionalni razvoj
(environmental protection; regional development)

Sažetak
Suvremena znanstvena istraživanja i stručne rasprave o razvoju danas su određene pojmom održivosti, a identificiranje i uvažavanje čimbenika održivog razvoja postalo je ključan dio nacionalnih i regionalnih politika, ali i nadnacionalnih razvojnih politika i globalnih stremljenja. U Hrvatskoj, usprkos rastućoj svijesti o važnosti okoliša i postojanju brojnih strateških razvojnih dokumenata, još uvijek nema dovoljno saz-nanja ni primjene koncepta održivog razvoja pri kreiranju i provođenju regionalne razvojne politike. Uz nedavno pripremljenu Strategiju održivog razvoja i Strategiju regio-nalnog razvoja na centralnoj razini, zabrinjavajući je izraziti nedostatak potrebnih znanja o održivom upravljanju razvojnim resursima na lokalnoj razini. Pred Hrvatskom je izazov preuzimanja pravne stečevine Europske unije, posebno europskih direktiva u području regionalnog razvoja i iznimno opsežnih propisa iz područja zaštite okoliša, kao i njihova stva-rna provedba. Činjenica je da politika donošenja i provođenja propisa, koji će poticati a ne sankcionirati, može bar dijelom s gospodarstva skinuti teret prila-godbe novim propisima, učiniti ih ekonomski opravdanima i održivima, te osigurati opstanak i konkurentnost hrvatskog gospodarstva na regio-nalnoj i nacionalnoj razini, kao i na razini EU, ali i onoj globalnoj. Knjiga « Zaštita okoliša i regionalni razvoj – iskustva i perspektive» obje-dinjuje analize ključnih promjena u Hrvatskoj na putu u Europsku uniju na području zaštite okoliša i regionalnog razvoja, s preporukama vode-ćih hrvatskih stručnjaka u tim područjima. Posebni doprinos, pogled iz jednog drugog okruženja o području zaštite okoliša i regionalnog raz-voja, dali su naši kolege iz Ruske Federacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Ekonomija

Napomena
Sažeci radova u Zborniku se nalaze i na engleskom jeziku.POVEZANOST RADA


Projekt / tema
017-0171682-0891 - Upravljanje prirodnim i ljudskim resursima –regionalni razvoj i očuvanje okoliša (Sanja Tišma, )

Ustanove
Institut za razvoj i međunarodne odnose

Profili:

Avatar Url Sanja Maleković (urednik)

Avatar Url Sanja Tišma (urednik)

Citiraj ovu publikaciju

Zaštita okoliša i regionalni razvoj - iskustva i perspektive -, Zagreb: Institut za međunarodne odnose, Zagreb, 2009 (zbornik)
Tišma, S. & Maleković, S. (ur.) (2009) Zaštita okoliša i regionalni razvoj - iskustva i perspektive -. Zagreb, Institut za međunarodne odnose, Zagreb.
@book{book, year = {2009}, pages = {372}, keywords = {environmental protection, regional development}, isbn = {978-953-6096-51-0}, title = {Environmental Protection and Regional Development - Experiences and Perspectives}, keyword = {environmental protection, regional development}, publisher = {Institut za me\djunarodne odnose, Zagreb}, publisherplace = {Zagreb} }