Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 3975

Mjesta vezivanja lektina na tkivno-krvne skupine A0 na crijevu prasadi


Rode, Bojan; Lacković, Gordana; Valpotić, Ivica
Mjesta vezivanja lektina na tkivno-krvne skupine A0 na crijevu prasadi // Zbornik sažetaka priopćenja šestog kongresa biologa Hrvatske / Huber, Đuro (ur.).
Zagreb: Hrvatsko biološko društvo, 1997. str. 201-202 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Mjesta vezivanja lektina na tkivno-krvne skupine A0 na crijevu prasadi
(Lectin binding sites related to the histo-blood group A0 in the small intestine of the piglets)

Autori
Rode, Bojan ; Lacković, Gordana ; Valpotić, Ivica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka priopćenja šestog kongresa biologa Hrvatske / Huber, Đuro - Zagreb : Hrvatsko biološko društvo, 1997, 201-202

Skup
Šesti kongres biologa Hrvatske

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22-26.09.1997

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Lektinski receptori; A i O antigeni enterocita; prasad
(Lectin receptors; enterocyte A and O antigens; pigs)

Sažetak
Pouzdana lokalizacija vezivanja lektina s glukokonjugatima stanica važna je za otkrivanje potencijalnih mjesta otkrivanja raznih cirkulacijskih bioloških agensa i onih u lumenu crijeva, uključivši bakterije i toksine. U ovom slučaju mjesta vezivanja lektina također su važna za otkrivanje antigena tkivno-krvnih skupina u crijevu prasadi tijekom razvitka. Lektini UEA I (Ulex europaeus aglutinin I) i PNA (Peanut aglutinin odnosno Arachis hypogea aglutinin) koriste se u histokemijskom dokazivanju ljudskih tkivno-krvnih antigena A i 0(H). Kim i Kelly (1991) koristeći oba ova lektina u fluorescencijskoj tehnici lokalizirali su A i 0 tkivno-krvnu skupinu prvenstveno u samim membranama epitela crijeva prasadi, a donekle i u bazolateralnim membranama istog epitela. U našim istraživanjima tankog crijeva prasadi (starost 7 do 8 tjedana) pomoću indirektne peroksidazne tehnike (PAP i ABC) u parafinskim rezovima, vezivanje UEA I i PNA najjače je istaknuto u mucinu vrčastih stanica i njihovom sekretu koji kao tanki sloj pokriva površinu epitela resica i L. kripata u jejunumu i ileumu, dok je sam četkasti porub epitela negativan. Blaga do umjerena reakcija vezivanja UEA I prikazana je također u supranuklearnoj Golgijevoj zoni i u bazalnoj citoplazmi epitela. Nalazi Kima i Kellyja, koji su suprotni našim nalazima, po našem su sudu rezultat fluorecsencijskog efekta projekcije "svijetlo-tamno" gdje se ne diskriminira mucinski film od same membrane stanica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicinaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
053079

Ustanove
Veterinarski fakultet, Zagreb