Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 397331

Regionalna suradnja u području građanskog sudskog postupka s međunarodnim obilježjem: praksa hrvatskih sudova u primjeni Haških i dvostranih konvencija


Kunda, Ivana
Regionalna suradnja u području građanskog sudskog postupka s međunarodnim obilježjem: praksa hrvatskih sudova u primjeni Haških i dvostranih konvencija // Međunarodna konferencija: Regionalna suradnja u oblasti građanskog sudskog postupka sa međunarodnim elementom / Šaula, Valerija (ur.).
Banja Luka: Pravni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, 2009. str. 107-139 (pozvano predavanje, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Regionalna suradnja u području građanskog sudskog postupka s međunarodnim obilježjem: praksa hrvatskih sudova u primjeni Haških i dvostranih konvencija
(Regional Cooperation in the Field of Civil Proceedings with a Cross-Border Element: The Practice of Croatian Courts in Applying the Hague and Bilateral Conventions)

Autori
Kunda, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Međunarodna konferencija: Regionalna suradnja u oblasti građanskog sudskog postupka sa međunarodnim elementom / Šaula, Valerija - Banja Luka : Pravni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, 2009, 107-139

ISBN
978-99938-50-36-6

Skup
Međunarodna konferencija: Regionalna suradnja u oblasti građanskog sudskog postupka sa međunarodnim elementom

Mjesto i datum
Banja Luka, Bosna i Hercegovina, 16-18.10.2008.

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Neobjavljeni rad

Ključne riječi
Međunarodna pravna pomoć; haške konvencije; dvostrane konvencije; uručivanje pismena; izvođenje dokaza
(International legal assistance; the Hague Conventions; bilateral conventions; service of documents; taking of evidence)

Sažetak
Svrha ovog članka je prikazati i analizirati rješenja usvojena u okviru haških i dvostranih konvencija na snazi između država u regiji, koje se odnose na dva aspekta međunarodne pravne pomoći, uručivanje pismena i izvođenje dokaza. Pored šest dvostranih međunarodnih ugovora koje je Republika Hrvatska sklopila s susjednim i državama u regiji, posebno se proučavaju i Haška konvencija o građanskom sudskom postupku iz 1954. godine i Haška konvencija o dostavljanju u inozemstvo sudskih i izvansudskih pismena u građanskim i trgovačkim stvarima iz 1965. godine. Raščlamba razotkriva neke tendencije i pitanja ključna za učinkovito ostvarivanje zaštite subjektivnih prava na kojima autorica zasniva njezine opće zaključke o povišenju razine sudske suradnje među državama u regiji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
115-1151212-2638 - Mehanizmi efikasnog rješavanja domaćih i međunarodnih potrošačkih sporova (Vesna Tomljenović, )

Ustanove
Pravni fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Ivana Kunda, (260611)