Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Osnove biokemije (CROSBI ID 743756)

Druge vrste radova | skripta

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Miloš, Mladen Osnove biokemije / Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu (ur.). Split: Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu, 2009. 114..

Podaci o odgovornosti

Miloš, Mladen

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

hrvatski

Osnove biokemije

Danas se biokemija bavi uglavnom kemijskim reakcijama u živoj stanici, a takoñ ; ; ; er i vezom koja postoji izmeñ ; ; ; u stanične strukture i njene funkcije. Albert Lehninger definirao je živu stanicu kao izotermni sustav molekula koje se same prilagođuju, vezuju, obnavljaju i produžuju, a izmjenjuju tvari i energiju s okolinom. Takav sustav radi uz maksimalnu uštedu energije, a organske reakcije koje se tu odvijaju katalizirane su enzimima koje proizvodi sama stanica. Makromolekule koje stvaraju komponente stanice, nastaju od grañ ; ; ; evnih biomolekula (prekursora). Šećeri, lipidi, proteini i nukleinske kiseline dalje sudjeluju u izgradnji staničnih sustava koji omogućavaju funkciju žive stanice. Obzirom na veličinu i kompleksnost građe, postoje dva glavna tipa živih stanica: prokariotske i eukariotske.

Biokemija

nije evidentirano

engleski

Basic biochemistry

nije evidentirano

Biochemistry

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Split: Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu

114

2009.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kemija