Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 396704

Način izbora ustavnih sudaca u Republici Hrvatskoj - plaidoyer za promjenu


Podolnjak, Robert
Način izbora ustavnih sudaca u Republici Hrvatskoj - plaidoyer za promjenu // Liber amicorum in honorem Jadranko Crnić (1928.-2008.) / Kačer, Hrvoje ; Momčinović, Hrvoje ; Žuvela, Mladen (ur.).
Zagreb: Novi informator, 2009. str. 285-317


Naslov
Način izbora ustavnih sudaca u Republici Hrvatskoj - plaidoyer za promjenu
(The process of selecting Constitutional court judges in the Republic of Croatia - plaidoyer for a change)

Autori
Podolnjak, Robert

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Liber amicorum in honorem Jadranko Crnić (1928.-2008.)

Urednik/ci
Kačer, Hrvoje ; Momčinović, Hrvoje ; Žuvela, Mladen

Izdavač
Novi informator

Grad
Zagreb

Godina
2009

Raspon stranica
285-317

ISBN
978-953-7327-60-6

Ključne riječi
Ustavni sudovi, Ustavni sud Republike Hrvatske, izbor, Ustav, Ustavni zakon o Ustavnom sudu
(Constitutional courts, Constitutional court of the Republic of Croatia, selection, Constitution, Constitutional law on the Constitutional court)

Sažetak
Temeljne značajke posljednjeg izbora ustavnih sudaca 2007-2008. u Hrvatskom saboru prema prevladavajućem mišljenju ogledaju se u tome da je taj proces bio predugačak, nedovoljno transparentan i prožet međusobnim optužbama parlamentarne većine i opozicije. Pored toga, postupak saslušanja i ispitivanja kandidata u nadležnom Odboru provođen je prebrzo i bez dužne pažnje, nakon izbora u jednom slučaju spor je nastavljen podnošenjem tužbe Upravnom i Ustavnom sudu od strane jedne kandidatkinje protiv odluke Hrvatskog sabora te, naposljetku, proces izbora proveden je bez političkog konsenzusa najznačajnijih političkih stranaka u Hrvatskom saboru. Na temelju komparativne analize izbora ustavnih sudaca u europskim državama i sudaca Vrhovnog suda u Sjedinjenim Državama autor zaključuje da je Hrvatska jedna od rijetkih država u kojoj je izbor ustavnih sudaca prepušten najblažoj kvalificiranoj parlamentarnoj većini (većina od ukupnog broja zastupnika), a u izboru ne sudjeluje neki drugi ogranak vlasti. Stoga se autor zalaže za takve promjene Ustava Republike Hrvatske i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske prema kojima će se suci Ustavnog suda birati dvotrećinskom većinom glasova svih zastupnika u Hrvatskom saboru, ne bi smjeli imati pravo reizbora na tu dužnost, a njihov mandat bio bi produžen sa sadašnjih 8 na 10 do 12 godina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
066-0661428-2502 - Izgradnja demokratskih ustavnopravnih institucija RH u razvojnoj perspektivi (Branko Smerdel, )

Ustanove
Pravni fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Robert Podolnjak, (279311)