Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 396503

Trening jakosti u starijih osoba


Mišigoj-Durakovic, Marjeta; Duraković, Zijad; Matković, Branka
Trening jakosti u starijih osoba // Hrvatski športskomedicinski vjesnik, 23 (2008), 18-24 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Trening jakosti u starijih osoba
(Strenght training in the elderly)

Autori
Mišigoj-Durakovic, Marjeta ; Duraković, Zijad ; Matković, Branka

Izvornik
Hrvatski športskomedicinski vjesnik (0354-0766) 23 (2008); 18-24

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Starenje ; trening jakosti ; sarkopenija
(Aging ; resistance training ; sarcopenia)

Sažetak
Niska razina tjelesne aktivnosti i funkcijska sposobnosti dio je loših navika življenja današnjeg puè ; anstva tzv. razvijenog dijela svijeta. Povezuje se s pojavnošću mnogih kroničnih bolesti u odrasloj i starijoj životnoj dobi. Hrvatska s visokim udjelom tjelesno nedovoljno aktivnih odraslih osoba mlađe, srednje i starije životne dobi pri tome nimalo ne zaostaje za svijetom. Javnozdravstvene preporuke vodećih svjetskih zdravstvenih udruga i ustanova usmjerene su k povećanju stupnja zdravlja i funkcijske sposobnosti te prevenciji kroničnih bolesti srčanožilnog sustava i metabolizma primjenom programa tjelesnih aktivnosti. Trening jakosti danas je uz aerobnu komponentu i komponentu fleksibilnosti, dio preporučenih programa vježbanja u oćuvanju i unaprjeđenju zdravlja i sprjećavanju kroničnih bolesti u odraslih osoba i osoba starije životne dobi. Tijekom starenja dolazi do smanjenja motoričkih jedinica, čija je posljedica gubitak mišićnih vlakana tipa I i tipa II, i smanjenja poprečnog presjeka mišićnih vlakana, posebno mišićnih vlakana tipa II. Takva zbivanja tijekom starenja dovode do smanjenja mase i jakosti mišića – sarkopenije. Mehaničko opterećenje koje trening jakosti proizvodi može smanjiti procese starenja u mišićima, odnosno uz odgovarajuæ ; i volumen i intenzitet uvjetovati povećanje poprečnog presjeka preostalih mišićnih vlakana. Najznačajniji učinci treninga jakosti u odraslih i starijih osoba ogledaju se i čine zasigurno najučinkovitiji postupak u održanju, odnosno povećanju mišićne jakosti i izdržljivosti te koštane mase i u povezanosti s time veću funkcijsku sposobnost obavljanja svakodnevnog rada te očuvanje samostalnosti i mobilnosti u starosti. No, zadnjih desetljeća rastući je broj istraživanja i o drugim pozitivnim zdravstvenim učincima treninga jakosti o kojima se mnogo se rjeđe govori. Pri tome mislimo na učinke treninga jakosti na čimbenike i pokazatelje povezane s priječenjem kroničnih bolesti, najè ; ešće srčanožilnih i metaboličkih. Starije osobe su vjerojatno populacija u društvu koja može najviše profitirati od redovite tjelesne aktivnosti. Sigurno je da se može preporučiti i trening izdržljivosti i trening jakosti, međutim mora se imati na umu da samo trening jakosti može izazvati povećanje mišićne mase i jakosti mišića, dakle djelovati na sarkopeniju koja je uobičajena kod starijih osoba. Povećanje jakosti kod starijih osoba vodi povećanju kvalitete njihova života i većoj samostalnosti. Imajući na umu neobično velike pozitivne učinke aerobnog vježbanja vjerojatno je najbolja preporuka za starije osobe kombinacija treninga jakosti i treninga izdržljivosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštitaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
034-0342282-2325 - Značaj razine tjelesne aktivnosti u prevenciji kroničnih srčanožilnih bolesti (Marjeta Mišigoj-Duraković, )
034-0342282-2402 - Znanje o prehrani i prehrambene navike sportaša (Branka Matković, )
196-0342282-0291 - Promjene funkcija organa starenjem, radna sposobnost i biološka dob (Miran Čoklo, )

Ustanove
Kineziološki fakultet, Zagreb,
Institut za antropologiju,
Sveučilište Libertas

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts