Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Polifenolni spojevi i antioksidacijski kapacitet kadulje (Salvia officinalis L.) s mediteranskog dijela Republike Hrvatske (CROSBI ID 353163)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ivana Milanović Polifenolni spojevi i antioksidacijski kapacitet kadulje (Salvia officinalis L.) s mediteranskog dijela Republike Hrvatske / Verica Dragović-Uzelac (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Ivana Milanović

Verica Dragović-Uzelac

hrvatski

Polifenolni spojevi i antioksidacijski kapacitet kadulje (Salvia officinalis L.) s mediteranskog dijela Republike Hrvatske

U četiri uzorka kadulje ubrana na mediteranskom dijelu Hrvatske (Pirovac, Brač, Lošinj) istraživana je količina ukupnih fenola (TP), pojedinačnih fenolnih kiselina, flavonoida i antioksidacijskog kapaciteta (AOC). Fenolni spojevi ekstrahirani su primjenom konvencionalnih otapala (CE) te ekstrakcije potpomognute mikrovalovima (MAE). TP su određeni spektrofotometrijski Folin– Ciocalteu metodom, fenolne kiseline (siringinska, vanilinska, kafeinska i ružmarinska kiselna te njihovi derivati) luteolin- i apigenin- glikozidi određeni su HPLC UV/PDA metodom, a AOC FRAP metodom. Ekstrakcija fenola primjenom CE i MAE provedena je upotrebom triju otapala (voda te 30 % vodena otopina etanola i acetona). Najveći ekstrakcijski kapacitet postignut je primjenom otopine acetona. Međutim prema HPLC UV/PDA analizi utvrđeno je da su u acetonskom ekstraktu izolirani spojevi koji ne pripadaju skupini polifenola, ali reagiraju sa Folin-Ciocalteu reagensom. Utvrđene su značajne razlike u koncentraciji pojedinačnih fenolnih spojeva te TP između uzoraka kadulje s tri različita lokaliteta. U acetonskom i etanolnom ekstraktu najviša koncentracija TP određena je u kadulji s područja Lošinja (52, 30 odnosno 44, 76 mg RAE /g suhog uzorka). Najzastupljeniji fenolni spoj u svim uzorcima kadulje bila je ružmarinska kiselina (od 60, 15 do 74, 12%), a potom slijede flavoni. Ekstrakcija polifenola potpomognuta mikrovalovima utječe ne povećanje koncentracije fenola, naročito u acetonskom i etanolnom ekstraktu (za kadulju s Lošinja 56, 16 odnosno 49, 49 mg RAE /g uzorka). Ekstrakcijski kapacitet ekstrakata dobivenih primjenom CE niži je u odnosu na ekstrakcijski kapacitet postignut primjenom MAE uz upotrebu istih otapala. U svim uzorcima određen je visok AOC, a najveće vrijednosti određene su u uzorcima kadulje s područja Lošinja. Visoki koeficijenti korelacije od 0, 6865 do 0, 9427 dokaz su dobre korelacije između koncentracije TP i AOC.

kadulja; fenolni spojevi; antioksidacijski kapacitet; ekstrakcija; HPLC metoda

nije evidentirano

engleski

Polyphenols and Antioxidant Capacity of Sage (Salvia officinalis L) from Mediterranean Part of Croatia

nije evidentirano

sage; polyphenols; antioxydant capacity; extraction; HPLC method

nije evidentirano

Podaci o izdanju

70

01.06.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Kemija, Prehrambena tehnologija