Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 395697

UTJECAJ IONA CINKA NA METABOLIČKU AKTIVNOST BAKTERIJA MLIJEČNE KISELINE


Marinković, Jelena
UTJECAJ IONA CINKA NA METABOLIČKU AKTIVNOST BAKTERIJA MLIJEČNE KISELINE 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
UTJECAJ IONA CINKA NA METABOLIČKU AKTIVNOST BAKTERIJA MLIJEČNE KISELINE
(INFLUENCE OF Zn2+ IONS ON METABOLIC ACTIVITY IN LACTIC ACID BACTERIA)

Autori
Marinković, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.10

Godina
2007

Stranica
58

Mentor
Stehlik-Tomas, Vesna

Neposredni voditelj
Mrvčić, Jasna

Ključne riječi
Bakterije mliječne kiseline; cink; mikroelementi
(Lactic acid bacteria; microelements; zinc)

Sažetak
Ispitivan je utjecaj dodatka iona cinka na fiziološku aktivnost bakterija mliječne kiseline (BMK) te njihovu ugradnju u BMK: Leuconostoc mesenteroides L3, Lactobacillus brevis L62 i Lactobacillus plantarum L73. Fermentacije su provedene u semiaerobnim uvjetima uz dodatak 0 – 300 mg/L iona cinka dodanog u obliku ZnSO4. Dobiveni rezultati su pokazali da dodatak iona cinka u navedenim koncentracijama nema značajan utjecaj na fiziološku aktivnost navedenih bakterija. S druge strane, zabilježeno je linearno povećanje mase ugrađenih iona cinka u bakterijske biomase dodatkom navedenih koncentracija iona cinka u MRS podlogu. Ugradnja je bila najveća u prva tri sata fermentacije. Na kraju fermentacije uz dodatak 300 mg/L iona cinka masa ugrađenih iona cinka iznosila je 1, 7 mg/g s.tv., 0, 9 mg/g s.tv., 0, 3 mg/g s.tv., za Leuconostoc mesenteroides L3, Lactobacillus brevis L62 i Lactobacillus plantarum L73. Rezultati su također pokazali da ioni cinka vezani na bakterijsku biomasu nemaju značajan utjecaj na preživljavanje ispitivanih bakterijskih vrsta u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0583444-3483 - Mineralima obogaćene funkcionalne starter kulture u prehrambenoj industriji (Vesna Stehlik-Tomas, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb