Utjecaj temperature i natrij klorida na preživljavanje Legionella longbeachae u vodi (CROSBI ID 353108)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Magdalenić, Zlatko
Gobin, Ivana
hrvatski
Utjecaj temperature i natrij klorida na preživljavanje Legionella longbeachae u vodi
Legionele žive u prirodnom ili umjetno napravljenom vodenom okolišu te u manjoj mjeri u vlažnom tlu. Za razliku od ostalih legionela, Legionella longbeachae je najčešće izolirana iz komercijalnih mješavina tla i komposta. Dokazano je da legionele mogu preživjeti u različitim ekstremnim uvjetima kao što su gejziri, a preživljavaju i u morskoj vodi. Razmnožavanju većine legionela pogoduju temperatura između 25 – 42 °C, te pH vrijednosti od 5, 5 do 9, 2. Podaci o utjecaju različitih čimbenika okoliša na L. longbeachae su vrlo oskudni, stoga je cilj diplomskog rada bio ispitati koliko dugo L. longbeachae može preživjeti u vodovodnoj vodi te kako različite temperature utječu na preživljavanje ove bakterije. Također je ispitano i koliko dugo L. longbeachae može preživjeti u izrazito nepovoljnim uvjetima, destiliranoj vodi te pri povišenim koncentracijama NaCl-a. Koristili smo dvije koncentracije bakterija: 10(8) CFU/ml i 10(10) CFU/ml. U istraživanju su korištene različite temperature: 4 °C, 25 °C, 37 °C, 42 °C i 55 °C, a utjecaj NaCl-a je ispitivan visokim koncentracijama: 5%, 10% i 30%. L. longbeachae preživljava u vodovodnoj vodi. Nakon inokulacije 10(8) CFU/ml preživljava i nakon 90 dana, dok nakon inokulacije 10(10) CFU/ml preživljava više od 100 dana. Povišene temperature (37 °C, 42 °C i 55 °C) imaju nepovoljan utjecaj na preživljavanje L. longbeachae u vodovodnoj vodi bez obzira na početni broj bakterija u uzorku. Pri niskoj temperaturi broj bakterija u vodi se održava 90 dana. Broj bakterija u uzorku značajno je utjecao na preživljavanje L. longbeachae u destiliranoj vodi te nakon inokulacije više doze preživljava 90 dana, odnosno 30 dana, nakon inokulacije niže doze bakterija. Visoke koncentracije NaCl-a djeluju toksično na L. longbeachae te bakterije možemo kultivirati do 3 dana pri 10% i 30% NaCl-a, odnosno do 7 dana pri 5% NaCl-a. Naši rezultati pokazuju da niže temperature pogoduju preživljavanju L. longbeachae u vodovodnoj vodi. Suprotno tome, temperature više od 37oC te povećane koncentracije NaCl-a značajno skraćuju vrijeme preživljavanja ove bakterije u vodi.
Legionella; NaCl; temperatura; voda
nije evidentirano
engleski
Effect of temperature and sodium chloride on survival of Legionella longbeachae in water
nije evidentirano
Legionella; NaCl; temperature; water
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
28.05.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Medicinski fakultet u Rijeci
Rijeka