Utjecaj roka berbe na kvalitetu i duljinu čuvanja sorte jabuke Cripps Pink (Malus domestica Borkh.) (CROSBI ID 353089)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ivković, Diana
Martina Skendrović Babojelić
hrvatski
Utjecaj roka berbe na kvalitetu i duljinu čuvanja sorte jabuke Cripps Pink (Malus domestica Borkh.)
Istraživani su optimalni rokovi berbe za sortu Cripps Pink u ekološkim uvijetima doline rijeke Neretve. Plodovi su bili ubrani u nasadu jabuka u tri roka berbe, sa razmakom od sedam dana između rokova. Plodovi su čuvani 14 i 30 tjedana nakon berbe pri temperaturi od 2oC, RVZ od 95%, CO2 2% i O2 1%. Pomoću standardnih metoda za određivanje optimalnog roka berbe jabuka u laboratoriju su izvršene sljedeće analize: određivanje boje plodova, tvrdoće, topljive suhe tvari, škrobni test, a pomoću analitičkih metoda su utvrđene ukupne kiseline, pH, ukupni fenoli, flavonoidi te antioksidacijska aktivnost. Nakon 14 i 30 tjedana čuvanja provedene fizikalno kemijske analize su pokazale da tvrdoća , škrob, topiva suha tvar, suha tvar, C vitamin i kiseline su se smanjivale u sva tri roka berbe, dok je pH vrijednost rasla. Međutim fenoli, neflavanoidi i boja nisu imale konstantan rast ili pad tijekom čuvanja po rokovima berbe. Tako fenoli u prvom roku berbe i neflavonoidi u prvom i trećem roku berbe rastu nakon 14 tjedana čuvanja, a zatim padaju nakon 30 tjedana. Isto se događa i sa bojom u sva tri roka berbe. U drugom roku berbe, neflavonoidi i fenoli rastu tijekom 30 tjedana čuvanja. Analizom dobivenih rezultata te usporedbom rezultata sa relevantnom znanstvenom literaturom za istraživano područje utvrđeni su optimalni rokovi berbe za sortu Cripps Pink.
jabuka (Malus x domestica Borkh.); plod; optimalni rok berbe; analiza
nije evidentirano
engleski
Influence of harvest time on quality and length of storage Cripps Pink apples (Malus domestica Borkh.)
nije evidentirano
apple (Malus x domestica Borkh.); fruit; optimum time harvest; analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
18.12.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb