Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 395437

Dimenzije javnih politika i javno upravljanje


Petak, Zdravko
Dimenzije javnih politika i javno upravljanje // Politička misao : Croatian Political Science Review, 45 (2008), 2; 9-26 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Dimenzije javnih politika i javno upravljanje
(Dimensions of Public Policy and Governance)

Autori
Petak, Zdravko

Izvornik
Politička misao : Croatian Political Science Review (0032-3241) 45 (2008), 2; 9-26

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Javne politike; javno upravljanje; vertikalna i horizontalna dimenzija javnih politika; policy proces; rad na javnim politikama; koordinacija javnih politika; stvaranje javnih politika u Hrvatskoj
(Public policy; governance; vertical and horizontal policy dimension; policy process; policy work; policy coordination; public policy-making in Croatia)

Sažetak
U članku se upućuje na važnost istraživanja dimenzija javnih politika koje se nalaze onkraj djelovanja središnje vlade i drugih razina vlasti. Autor pokazuje da je senzibiliziranju istraživača javnih politika za te dimenzije oblikovanja politika pridonijela opsežna literatura o javnom upravljanju, ali da se otvaranje rasprave o ulozi vodoravnih policy aktera ne može svesti na preuzimanje te teme iz literature o javnom upravljanju. Umjesto toga, u članku se pokazuje da je istraživanju novih dimenzija u većoj mjeri pogodovala promijenjena logika stvaranja politika, koja se danas ne može svesti samo na logiku “ zapovijedaj i nadziri” , već u sve većoj mjeri i na logiku “ pregovaraj i surađuj” . Za razumijevanje te logike stvaranja javnih politika vrlo su korisna istraživanja rada na javnim politikama, odnosno istraživanja policy prakse nadahnuta organizacijskom teorijom. Autor također pokazuje da je za razumijevanje takvoga stvaranja javnih politika vrlo pogodno povezivanje istraživačkih pitanja policy znanosti i javnoga upravljanja, potkrepljujući to primjerom istraživanja uloge koordinacije javnih politika. U završnom dijelu članka upućuje se na mogući okvir istraživanja problema koordinacije u specifičnome hrvatskom kontekstu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PolitologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
015-0152481-2477 - Hrvatski politički sustav, upravljanje i javne politike (Zdravko Petak, )

Ustanove
Fakultet političkih znanosti, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Zdravko Petak, (126985)

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • IBSS - The International Bibliography of the Social Sciences
  • Sociological Abstracts
  • Worldwide Political Science Abstracts