Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 394504

Utjecaj djelovanja ultrazvuka na kakvoću sirutke


Korda, Goran
Utjecaj djelovanja ultrazvuka na kakvoću sirutke 2009., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Utjecaj djelovanja ultrazvuka na kakvoću sirutke
(Effects of ultrasound on whey quality)

Autori
Korda, Goran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.05

Godina
2009

Stranica
39

Mentor
Božanić, Rajka

Neposredni voditelj
Jeličić, Irena

Ključne riječi
Ultrazvuk ; sirutka ; mikroorganizmi ; kakvoća
(Ultrasound ; whey ; microorganisms ; quality)

Sažetak
Utjecaj ultrazvuka na kakvoću sirutke proučavao se preko mjerenja ukupnog broja mikroorganizama i broja kvasaca i plijesni te senzorskim ispitivanjem sirutke tretirane ultrazvukom. Provedena su tri tretmana nativne sirutke ultrazvukom frekvencije 24 kHz. Kod prvog tretmana koristila se sonda promjera 10 mm i ultrazvuk jakosti 100 W, 75 W, 50 W, u razdoblju od 2, 5 ; 5 ; 0 ; 7, 5 i 10min za svaku snagu. Tijekom drugog tretmana koristila se sonda promjera 7 mm, ultrazvuk snage 400 W, 300 W i 200 W, kroz 2, 5 ; 5, 0 ; 7, 5 i 10 min. Također tijekom drugog tretmana koristila se sonda promjera 40mm, ultrazvuk snage 400 W, 300 W i 200 W, kroz 7, 5 i 10 min. Tijekom trećeg tretmana koristila se sonda promjera 10 mm i ultrazvuk snage 400 W i 100 W tijekom 10, 15 i 20 min. Paralelno s tretiranjem ultrazvukom tijekom sva tri tretmana uzorci su bili podvrgnuti i pasterizaciji, niskoj i dugotrajnoj (65  C/30 min) te visokoj i kratkotrajnoj (72  C/15 s). Rezultati su pokazali da jedino djelovanje ultrazvuka snage 400 i 300 W ultrazvučne sonde promjera 7 mm kroz 2, 5 ; 5, 0 ; 7, 5 i 10 min zadovoljavajuće djeluje na smanjenje broja bakterija, kvasaca i plijesni. Utjecaj ultrazvuka svih korištenih snaga ultrazvučnih sondi u zadanom vremenu ne izaziva velike negativne učinke na senzorska svojstva sirutke (izgled, miris, boja, okus).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka (Rajka Božanić, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb