Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Optimiranje ezimske hidrolize sirutke (CROSBI ID 352999)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mirković, Marija Optimiranje ezimske hidrolize sirutke / Božanić, Rajka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Mirković, Marija

Božanić, Rajka

hrvatski

Optimiranje ezimske hidrolize sirutke

U ovom radu je istraživana enzimska hidroliza laktoze u sirutki pomoću enzimskog preparata β -D-galaktozidaze dobivenog iz mliječnog kvasca Kluyveromyces (Saccharomyces) marxianus var. lactis, a svrha je optimiranje uvjeta enzimske hidrolize sirutke. Enzimska hidroliza je provedena na različitim temperaturama, s različitim koncentracijama enzimskog preparata, sa i bez miješanja uzorka. Rezultati pokazuju da se miješanjem uzorka sirutke s 2, 5 mL/L dodanog enzima brzinom od 600 okretaja/minuti, pri niskim temperaturama (6°C) može postići 85-87%-tna hidroliza laktoze, a pri visokim (37°C) i 97%-tna hidroliza laktoze.

hidroliza laktoze; sirutka; β -D-galaktozidaza

nije evidentirano

engleski

OPTIMALIZATION OF ENZIMATIC WHEY HYDROLYSIS

nije evidentirano

lactose hydrolysis; whey; β -D-galactosidase

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48

06.10.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija