Optimiranje ezimske hidrolize sirutke (CROSBI ID 352999)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mirković, Marija
Božanić, Rajka
hrvatski
Optimiranje ezimske hidrolize sirutke
U ovom radu je istraživana enzimska hidroliza laktoze u sirutki pomoću enzimskog preparata β -D-galaktozidaze dobivenog iz mliječnog kvasca Kluyveromyces (Saccharomyces) marxianus var. lactis, a svrha je optimiranje uvjeta enzimske hidrolize sirutke. Enzimska hidroliza je provedena na različitim temperaturama, s različitim koncentracijama enzimskog preparata, sa i bez miješanja uzorka. Rezultati pokazuju da se miješanjem uzorka sirutke s 2, 5 mL/L dodanog enzima brzinom od 600 okretaja/minuti, pri niskim temperaturama (6°C) može postići 85-87%-tna hidroliza laktoze, a pri visokim (37°C) i 97%-tna hidroliza laktoze.
hidroliza laktoze; sirutka; β -D-galaktozidaza
nije evidentirano
engleski
OPTIMALIZATION OF ENZIMATIC WHEY HYDROLYSIS
nije evidentirano
lactose hydrolysis; whey; β -D-galactosidase
nije evidentirano
Podaci o izdanju
48
06.10.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb