Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj količine inokuluma na rast i preživljavanje probiotičke bakterije Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 u sirutki (CROSBI ID 352998)

Ocjenski rad | diplomski rad

Lisak, Katarina Utjecaj količine inokuluma na rast i preživljavanje probiotičke bakterije Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 u sirutki / Božanić, Rajka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Lisak, Katarina

Božanić, Rajka

hrvatski

Utjecaj količine inokuluma na rast i preživljavanje probiotičke bakterije Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 u sirutki

Sirutka je nutritivno visokovrijedan proizvod koji je nedovoljno iskorišten u prehrani ljudi. Fermentacijom sirutke može se dobiti senzorski prihvatljiviji proizvod, a kad se fermentacija provodi sa probiotičkim bakterijama dodatno se povećava njegova nutritivna i zdravstvena vrijednost. U radu je ispitivan utjecaj dodatka različitih količina inokuluma (2%, 4% i 6%) probiotičke bakterije Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb12 na trajanje fermentacije rekonstituirane slatke sirutke te broj živih bakterijskih stanica tijekom fermentacije i 28 dana čuvanja uzoraka u hladnjaku. Fermentacija se odvijala na 37°C. Tijekom fermentacije i čuvanja praćena je pH-vrijednost, titracijska kiselost i broj živih stanica bakterija. Fermentacija s 6% inokuluma trajala je najduže (u prosjeku 16, 75 sati), dok je fermentacija s 2% inokuluma trajala najkraće (u prosjeku 16, 25 sati). Broj živih bakterijskih stanica se tijekom fermentacije, za sve uzorke, povećao za oko 0, 9 log10CFU/mL i na kraju fermentacije je iznosio oko 8, 69 log10CFU/mL. Količina inokuluma nije utjecala na preživljavanje bakterija u sirutki tijekom čuvanja uzoraka. Prosječno smanjenje broja bakterijskih stanica tijekom čuvanja bilo je 0, 77 log10/mL

Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb12; fermentacija; preživljavanje; sirutka

nije evidentirano

engleski

Influence of inoculation level on growth and viability of probiotic bacteria Bifidobacterium animalis subsp.lactis Bb12 in whey

nije evidentirano

Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb12; fermentation; viability; whey

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

10.07.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija