Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 394306

Aspekti edukacije u ionskoj kromatografiji


Cerjan Stefanović, Štefica; Bolanča, Tomislav; Ukić, Šime; Margeta, Karmen
Aspekti edukacije u ionskoj kromatografiji // XXI. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera – Knjiga sažetaka / Novak, Predrag (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, 2009. str. 299-299 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Aspekti edukacije u ionskoj kromatografiji
(Education Aspects In Ion Chromatography)

Autori
Cerjan Stefanović, Štefica ; Bolanča, Tomislav ; Ukić, Šime ; Margeta, Karmen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XXI. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera – Knjiga sažetaka / Novak, Predrag - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, 2009, 299-299

ISBN
978-953-6894-38-3

Skup
XXI. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Trogir, Hrvatska, 19-22.04.2009

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Ionska kromatografija; edukacija
(Ion chromatography; education)

Sažetak
Sveučilišnu edukaciju iz područja ionske kromatografije u jugoistočnim dijelovima Europe moguće je pronaći samo kao dijelove kolegija vezanih uz instrumentalne analitičke tehnike, tehnike separacije ili kromatografiju u cjelini. Znanje koje je moguće na taj način dobiti je zasigurno dobra osnova za osnovni nivo rada u ionskoj kromatografiji, ali dodatna edukacija je potrebna ukoliko se rješavaju ionski kromatografski zadaci koji izlaze iz područja rutinske primjene. U tu svrhu, a kao dio cijelo životnog obrazovanja, organizirana je Internacionalna škola ionske kromatografije (International School of Ion Chromatography, ISIC). Prva škola ISIC je počela 1999. godine, a od samog početka pa do sve danas jedan od organizatora je Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Sveučilišta u Zagrebu. Do sada je održano deset međunarodnih škola ionske kromatografije, a ovim radom će biti komentirani postupci za napredno cijelo životno obrazovanje. Cilj ovog rada je prikazati organizaciju, strukturu i rezultate koje je postigao ISIC u jugoistočnom dijelu Europe. Program ISIC-a će biti ekstenzivno objašnjen, te kritički protumačen. Predavači su prva imena svijeta u ionskoj kromatografiji, što je bio poseban izazov edukacija. Poseban naglasak stavljen je na evaluaciju rada laboratorija uz korištenje kružnih testova, te upotreba istih u kontinuiranom poboljšavanju rada. Naglašeno je međulaboratorijsko testiranje između trideset laboratorija iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Također će biti komentirana organizacijska struktura i učinkovitost interaktivnih računalnih predavanja iz područja primjene statističkih metoda u validaciji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Kemijsko inženjerstvo, Temeljne tehničke znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
125-1253092-3004 - Procesi ionske izmjene u sustavu kvalitete industrijskih voda (Tomislav Bolanča, )

Ustanove
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb