Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 393574

Koncentracije kadmija i olova u organima divljih svinja lovnih područja Virovitičko– podravske, Osiječko– baranjske i Vukovarsko– srijemske županije


Bilandžić, Nina; Đokić, Maja; Sedak, Marija
Koncentracije kadmija i olova u organima divljih svinja lovnih područja Virovitičko– podravske, Osiječko– baranjske i Vukovarsko– srijemske županije // Veterinarska stanica, 40 (2009), 2; 67-74 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Koncentracije kadmija i olova u organima divljih svinja lovnih područja Virovitičko– podravske, Osiječko– baranjske i Vukovarsko– srijemske županije
(Cadmium and lead concentrations in wild boar organs in the hunting grounds of the Counties of Virovitica and Podravina, Osijek and Baranja, and Vukovar and Srijem)

Autori
Bilandžić, Nina ; Đokić, Maja ; Sedak, Marija

Izvornik
Veterinarska stanica (0350-7149) 40 (2009), 2; 67-74

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Kadmij; olovo; tkiva; divlje svinje
(Cadmium; lead; tissue; wild animals)

Sažetak
Tijekom 2007. i 2008. godine u uzorcima bubrega, jetara i mišićnih tkiva 117 divljih svinja uzorkovanih na lovnim područjima Virovitičko– podravske, Osječko– baranjske i Vukovarsko– srijemske županije određivane su koncentracije kadmija i olova atomskom apsorcijskom spektrometrijom. Najniže koncentracije kadmija određene su u mišićnom tkivu, a olova u jetri. Srednja vrijednost koncentracija kadmija najviša je u bubrezima, dok je za olovo najviša u mišićnom tkivu. Također, utvrđeno je da su koncentracije kadmija u bubrezima značajno više (p<0, 05) u odnosu na koncentracije u jetri. Određivanjem omjera koncentracija kadmija jetra/bubreg utvrđeno je da je znatno niži od 1 što upućuje na izloženost životinja malim koncentracijama kadmija u dužem periodu. Najviše dopuštene količine teških metala u Republici Hrvatskoj regulirane su Pravilnikom o najvećim dopuštenim količinama određenih kontaminanata u hrani (N. N. br. 154/2008). Pravilnik ne navodi specifično najviše dopuštene količine elemenata za divljač, te su u interpertaciji rezultata korištene vrijednosti utvrđene za svinje. U 22 % uzoraka bubrega koncentracije kadmija bile su iznad najveće dopuštene količine (1 mg/kg), odnosno u 11, 6 % uzoraka bubrega olovo je prelazilo dopuštenu vrijednost od 0, 5 mg/kg. Rezultati ovog rada ukazuju na zabrinjavajuću činjenicu, da su u 7, 7 % odnosno 4, 3 % uzoraka mišićnog tkiva nađene povećane koncentacije kadmija, odnosno olova. Zbog toga se, prema navedenom Pravilniku, mišićno tkivo divljih svinja isključuje iz uporabe za prehranu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštitaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
048-0481186-1184 - Učinci i sudbina veterinarskih lijekova i vakcina u organizmu životinja (Svjetlana Terzić, )

Ustanove
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb