Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Sezonske varijacije u sastavu glikozidno vezanih i slobodnih hlapljivih spojeva biljke Origanum vulgare (L.) ssp. hirtum (CROSBI ID 330940)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Jerković, Igor Sezonske varijacije u sastavu glikozidno vezanih i slobodnih hlapljivih spojeva biljke Origanum vulgare (L.) ssp. hirtum / Jakopčić, Krešimir (mentor); Mastelić, Josip (neposredni voditelj). Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, . 2000

Podaci o odgovornosti

Jerković, Igor

Jakopčić, Krešimir

Mastelić, Josip

hrvatski

Sezonske varijacije u sastavu glikozidno vezanih i slobodnih hlapljivih spojeva biljke Origanum vulgare (L.) ssp. hirtum

Samonikli mravinac je sezonski sakupljan u mediteranskom području Hrvatske, okolica Splita. Glikozidi hlapljivih spojeva su izolirani iz svježeg i suhog biljnog materijala perkolacijom s etil-acetatom. Nakon pročišćavanja, glikozidna frakcija je podvrgnuta enzimskoj hidrolizi. Oslobođeni aglikoni su analizirani vezanim sustavom plinska kromatografija-spektrometrija masa (GC-MS). Sezonske varijacije sastava glavnih aglikona iz svježeg mravinca su bile: timokinon (3, 1-6, 2 mg/kg), benzil-alkohol (1, 3-3, 6 mg/kg), 3, 5, 5-trimetil-4-(3-hidroksi-1-butenil)-2-cikloheksen-1-on (0, 5-3, 4 mg/kg), 2-feniletanol (0, 4-3, 0 mg/kg), eugenol (0, 9-2, 6 mg/kg), timol (0, 7-1, 4 mg/kg) i karvakrol (0, 9-1, 4 mg/kg). Sezona sabiranja utjecala je na sastav i sadržaj glikozidno vezanih hlapljivih spojeva mravinca. Sušenje na zraku se odrazilo uglavnom na masene udjele ovih spojeva, a ne i na kvalitativni sastav aglikona. Nakon enzimske hidrolize, D-(+)-glukoza i do sada nepoznati disaharid detektirani su tankoslojnom kromatografijom (TLC). Poslije kisele hidrolize nepoznatog disaharida, primjenom tankoslojne kromatografije identificirani su D-(+)-glukoza i D-(+)-galaktoza, što je potvrđeno i GC-MS analizom njihovih trimetilsililetera. GC-MS analizama izoliranog eteričnog ulja iz svježeg i suhog mravinca identificirano je ukupno 37 spojeva. Sezonske fluktuacije glavnih komponenti eteričnog ulja iz svježeg mravinca su bile: timol (94, 5-958, 9 mg/100g), karvakrol (37, 3-440, 3 mg/100g), (-terpinen (30, 6-219, 7 mg/100g) i p-cimen (18, 0-166, 9 mg/100g). Sušenje na zraku je uzrokovalo neznatan pad prinosa eteričnog ulja u odnosu na prinose iz svježeg mravinca.

Origanum vulgare (L.) ssp. hirtum (Link) Iestwaart; Lamiaceae; glikozidno vezani hlapljivi spojevi; eterično ulje; sezonske varijacije; sušenje na zraku; plinska kromatografija-spektrometrija masa

nije evidentirano

engleski

The seasonal variations of composition of glycosidically bound and free volatile compounds from Origanum vulgare (L.) ssp. hirtum

nije evidentirano

Origanum vulgare (L.) ssp. hirtum (Link) Iestwaart; Lamiaceae; glycosidically bound volatile compounds; essential oil; seasonal variations; air-drying; gas chromatography-mass spectrometry

nije evidentirano

Podaci o izdanju

93

14.07.2000.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija