Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 393343

Kontrola fermentacijskih parametara probiotičkih proizvoda “ BioAktiv LGG” i “ Acidofil”


Burec, Marina
Kontrola fermentacijskih parametara probiotičkih proizvoda “ BioAktiv LGG” i “ Acidofil” 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Kontrola fermentacijskih parametara probiotičkih proizvoda “ BioAktiv LGG” i “ Acidofil”
(Monitoring of different fermentation parametars of probiotic products“ BioAktiv LGG” and “ Acidofil”)

Autori
Burec, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.07

Godina
2008

Stranica
51

Mentor
Šušković, Jagoda

Ključne riječi
Probiotičke kulture; SDS-PAGE elektroforeza; RAPD; antibakterijska aktivnost; “ BioAktiv LGG”; “ Acidofil”
(Probiotic culture; SDS-PAGE electrophoresis; RAPD; antibacterial activity; “ BioAktiv LGG”; “ Acidofil”)

Sažetak
U ovom radu su praćeni fermentacijski parametri probiotičkih proizvoda “ BioAktiv LGG” i “ Acidofil” . Određivana su fizikalno-kemijska svojstva: pH, % mliječne masti i % suhe tvari. Rezultati su pokazali da su postotak mliječne masti i suhe tvari iste neposredno nakon proizvodnje te na isteku roka trajanja, a pH vrijednost se tek neznatno promjenila po isteku roka trajanja proizvoda “ BioAktiv LGG” . Mikrobiološkim analizama utvrđeno je da je broj enterobakterija, kvasaca i plijesni unutar dozvoljenih vrijednosti prema Pravilniku o kakvoći svježeg sirovog mlijeka (NN 102/00). Proizvodi imaju zadovoljavajuća organoleptička svojstva sve do isteka roka trajanja proizvoda. Broj živih stanica primijenjenih probiotičkih sojeva, identificiranih SDS-PAGE elektroforezom ukupnih staničnih proteina i RAPD metodom, održao se na cca 107 CFU/ml tijekom 4 tjedna čuvanja pri temperaturi od 4°C. Primijenjene probiotičke kulture su pokazale antibakterijsko djelovanje prema 6 različitih test mikroorganizmima što je važno svojstvo probiotičkih kultura.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Jagoda Šušković, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb