Kontrola fermentacijskih parametara probiotičkih proizvoda “ BioAktiv LGG” i “ Acidofil” (CROSBI ID 352899)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Burec, Marina
Šušković, Jagoda
hrvatski
Kontrola fermentacijskih parametara probiotičkih proizvoda “ BioAktiv LGG” i “ Acidofil”
U ovom radu su praćeni fermentacijski parametri probiotičkih proizvoda “ BioAktiv LGG” i “ Acidofil” . Određivana su fizikalno-kemijska svojstva: pH, % mliječne masti i % suhe tvari. Rezultati su pokazali da su postotak mliječne masti i suhe tvari iste neposredno nakon proizvodnje te na isteku roka trajanja, a pH vrijednost se tek neznatno promjenila po isteku roka trajanja proizvoda “ BioAktiv LGG” . Mikrobiološkim analizama utvrđeno je da je broj enterobakterija, kvasaca i plijesni unutar dozvoljenih vrijednosti prema Pravilniku o kakvoći svježeg sirovog mlijeka (NN 102/00). Proizvodi imaju zadovoljavajuća organoleptička svojstva sve do isteka roka trajanja proizvoda. Broj živih stanica primijenjenih probiotičkih sojeva, identificiranih SDS-PAGE elektroforezom ukupnih staničnih proteina i RAPD metodom, održao se na cca 107 CFU/ml tijekom 4 tjedna čuvanja pri temperaturi od 4°C. Primijenjene probiotičke kulture su pokazale antibakterijsko djelovanje prema 6 različitih test mikroorganizmima što je važno svojstvo probiotičkih kultura.
probiotičke kulture; SDS-PAGE elektroforeza; RAPD; antibakterijska aktivnost; “ BioAktiv LGG”; “ Acidofil”
nije evidentirano
engleski
Monitoring of different fermentation parametars of probiotic products“ BioAktiv LGG” and “ Acidofil”
nije evidentirano
probiotic culture; SDS-PAGE electrophoresis; RAPD; antibacterial activity; “ BioAktiv LGG”; “ Acidofil”
nije evidentirano
Podaci o izdanju
51
09.07.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb