Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 392751

Biokemijske i anatomske promjene u toplinski tretiranim plodovima mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.) sorte Owari nakon skladištenja


Skendrović Babojelić, Martina
Biokemijske i anatomske promjene u toplinski tretiranim plodovima mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.) sorte Owari nakon skladištenja, 2009., doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 392751 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biokemijske i anatomske promjene u toplinski tretiranim plodovima mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.) sorte Owari nakon skladištenja
(Biochemical and anatomical changes in heat treated fruits of Satsuma mandarin (Citrus unshiu Marc.) cv. Owari after storage)

Autori
Skendrović Babojelić, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.04

Godina
2009

Stranica
131

Mentor
Pavičić, Nikola ; Lepeduš, Hrvoje

Ključne riječi
Citrus unshiu ; skladištenje ; toplinski predtretman ; biokemijske i anatomske promjene
(Citrus unshiu ; storage ; heat pretreatment ; biochemical anda anatomical change)

Sažetak
Istraživan je utjecaj toplinskih predtretmana (potapanje plodova u toploj vodi u trajanju od tri minute na temperaturi od 48º C - HWD 48 i na 52 º C - HWD 52) na biokemijske i anatomske promjene u plodovima mandarine unshiu sorte Owari, skladištenih 8 tjedana u normalnoj atmosferi (NA) na temperaturama od +1ºC i +3ºC, tijekom dvije godine. U istraživanom razdoblju klimatske prilike su varirale, posebno temperature zraka i količina oborina, što je utjecalo na promjene u plodovima nakon skladištenja. Ozljede plodova mandarine unshiu utvrđene su samo u prvoj godini istraživanja što je posljedica djelovanja različitih tipova stresa tijekom dozrijevanja i berbe plodova, kao i previsoke temperature toplinskog predtretmana HWD 52. Kod toplinski tretiranih plodova značajno su smanjeni gubici mase plodova nakon skladištenja dok su plodovi kontrole zadržali veću sočnost i veću količinu kiselina. Nakon skladištenja utvrđena je povećana aktivnost enzima gvajakol peroksidaze, askorbat peroksidaze i katalaze te koncentracija vodikovog peroksida i razina lipidne peroksidacije, dok je koncentracija α -tokoferola i polifenola značajno smanjena u odnosu na vrijednosti u početku skladištenja. Kod plodova kontrole uočena je manja enzimatska i antioksidativna aktivnost nakon skladištenja u odnosu na toplinski tretirane plodove. Anatomske analize toplinski tretiranih plodova nakon skladištenja ukazuju na značajne promjene uljnih žlijezda te na promjenu u strukturi tkiva, a kod predtretmana HWD 52 u konačnici na nekroze i odumiranja tkiva flaveda i albeda. Predtretman HWD 48 pokazuje dobar potencijal za produljeno čuvanje plodova bez narušavanje kvalitete plodova, uz kontrolu ozljeda od niskih temperatura i manje izražen oksidativni stres, dok se predtretman HWD 52 ne može smatrati učinkovitim i primjenjivim u klimatskim uvjetima RH. Produljeno čuvanje plodova mandarine unshiu sorte Owari, uz zadržavanje optimalne kvalitete, moguće je primjenom toplinskog predtretmana HWD 48 i čuvanjem plodova na temperaturi od 3 ºC.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
073-0731674-1673 - Utjecaj oksidativnog stresa na organizaciju i funkciju biljnih stanica i tkiva (Lepeduš, Hrvoje, MZOS ) ( POIROT)
098-0982913-2838 - Regulatorni mehanizmi fotosinteze i diferencijacija plastida (Fulgosi, Hrvoje, MZOS ) ( POIROT)
178-0000000-3566 - Biokemijske i histološke promjene u plodovima mandarine tijekom skladištenja

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Skendrović Babojelić, Martina
Biokemijske i anatomske promjene u toplinski tretiranim plodovima mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.) sorte Owari nakon skladištenja, 2009., doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb
Skendrović Babojelić, M. (2009) 'Biokemijske i anatomske promjene u toplinski tretiranim plodovima mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.) sorte Owari nakon skladištenja', doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Skendrovi\'{c} Babojeli\'{c}, M.}, year = {2009}, pages = {131}, keywords = {Citrus unshiu, skladi\v{s}tenje, toplinski predtretman, biokemijske i anatomske promjene}, title = {Biokemijske i anatomske promjene u toplinski tretiranim plodovima mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.) sorte Owari nakon skladi\v{s}tenja}, keyword = {Citrus unshiu, skladi\v{s}tenje, toplinski predtretman, biokemijske i anatomske promjene}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Skendrovi\'{c} Babojeli\'{c}, M.}, year = {2009}, pages = {131}, keywords = {Citrus unshiu, storage, heat pretreatment, biochemical anda anatomical change}, title = {Biochemical and anatomical changes in heat treated fruits of Satsuma mandarin (Citrus unshiu Marc.) cv. Owari after storage}, keyword = {Citrus unshiu, storage, heat pretreatment, biochemical anda anatomical change}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font