Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Biokemijske i anatomske promjene u toplinski tretiranim plodovima mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.) sorte Owari nakon skladištenja (CROSBI ID 352868)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Skendrović Babojelić, Martina Biokemijske i anatomske promjene u toplinski tretiranim plodovima mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.) sorte Owari nakon skladištenja / Pavičić, Nikola ; Lepeduš, Hrvoje (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Skendrović Babojelić, Martina

Pavičić, Nikola ; Lepeduš, Hrvoje

hrvatski

Biokemijske i anatomske promjene u toplinski tretiranim plodovima mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.) sorte Owari nakon skladištenja

Istraživan je utjecaj toplinskih predtretmana (potapanje plodova u toploj vodi u trajanju od tri minute na temperaturi od 48º C - HWD 48 i na 52 º C - HWD 52) na biokemijske i anatomske promjene u plodovima mandarine unshiu sorte Owari, skladištenih 8 tjedana u normalnoj atmosferi (NA) na temperaturama od +1ºC i +3ºC, tijekom dvije godine. U istraživanom razdoblju klimatske prilike su varirale, posebno temperature zraka i količina oborina, što je utjecalo na promjene u plodovima nakon skladištenja. Ozljede plodova mandarine unshiu utvrđene su samo u prvoj godini istraživanja što je posljedica djelovanja različitih tipova stresa tijekom dozrijevanja i berbe plodova, kao i previsoke temperature toplinskog predtretmana HWD 52. Kod toplinski tretiranih plodova značajno su smanjeni gubici mase plodova nakon skladištenja dok su plodovi kontrole zadržali veću sočnost i veću količinu kiselina. Nakon skladištenja utvrđena je povećana aktivnost enzima gvajakol peroksidaze, askorbat peroksidaze i katalaze te koncentracija vodikovog peroksida i razina lipidne peroksidacije, dok je koncentracija α -tokoferola i polifenola značajno smanjena u odnosu na vrijednosti u početku skladištenja. Kod plodova kontrole uočena je manja enzimatska i antioksidativna aktivnost nakon skladištenja u odnosu na toplinski tretirane plodove. Anatomske analize toplinski tretiranih plodova nakon skladištenja ukazuju na značajne promjene uljnih žlijezda te na promjenu u strukturi tkiva, a kod predtretmana HWD 52 u konačnici na nekroze i odumiranja tkiva flaveda i albeda. Predtretman HWD 48 pokazuje dobar potencijal za produljeno čuvanje plodova bez narušavanje kvalitete plodova, uz kontrolu ozljeda od niskih temperatura i manje izražen oksidativni stres, dok se predtretman HWD 52 ne može smatrati učinkovitim i primjenjivim u klimatskim uvjetima RH. Produljeno čuvanje plodova mandarine unshiu sorte Owari, uz zadržavanje optimalne kvalitete, moguće je primjenom toplinskog predtretmana HWD 48 i čuvanjem plodova na temperaturi od 3 ºC.

Citrus unshiu ; skladištenje ; toplinski predtretman ; biokemijske i anatomske promjene

nije evidentirano

engleski

Biochemical and anatomical changes in heat treated fruits of Satsuma mandarin (Citrus unshiu Marc.) cv. Owari after storage

nije evidentirano

Citrus unshiu ; storage ; heat pretreatment ; biochemical anda anatomical change

nije evidentirano

Podaci o izdanju

131

29.04.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biologija, Poljoprivreda (agronomija)