Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Pravilna prehrana starijih ljudi u zdravstvenom turizmu (CROSBI ID 472994)

Prilog sa skupa u zborniku | ostalo | domaća recenzija

Perko, Goran ; Baklaić, Željko ; Tomek-Roksandić, Spomenka ; Puntarić, Dinko ; Kaić-Rak, Antoinette ; Vodopija, Ivan Pravilna prehrana starijih ljudi u zdravstvenom turizmu // Treći znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Zdravstveni turizam za 21. stoljeće : Zbornik radova = 3th Scientific and expert meeting with international participation Health tourism for 21st century : conference proceedings / Rožanić, Igor (ur.). Opatija: Thalassotherapia, Referentni centar za zdravstveni turizam i medicinski programirani odmor Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske : Fakultet za turistički i hotelski menadžment, 2000. str. 184-194

Podaci o odgovornosti

Perko, Goran ; Baklaić, Željko ; Tomek-Roksandić, Spomenka ; Puntarić, Dinko ; Kaić-Rak, Antoinette ; Vodopija, Ivan

hrvatski

Pravilna prehrana starijih ljudi u zdravstvenom turizmu

U populaciji većine zemalja svijeta ubzano se povećava broj starijih ljudi. Očuvano zdravlje, ekonomska sigurnost i psihosocijalni napredak su najvažniji čimbenici kvalitete življenja. Populacija starijih ima značajan rizik za nastanak zdravstvenih problema povezanih s načinom prehrane, uključuju};i kardiovaskularne bolesti, osteoporozu, oslabljeni imunitet i oštećenje kognitivnih funkcija. Mnoge psihosocijalne i fiziološke promjene koje se događaju u starijoj dobi mogu biti posljedica nedostatka bjelančevina, izvora energije ili drugih vitalnih nutrijenata. S druge strane, fiziološke promjene povezane sa starenjem mogu dovesti do gubitka apetita, smanjenog osjeta okusa i mirisa te slabljenja probave i apsorpcije hrane uz smanjeno iskorištavanje specifičnih nutrijenata. Sa starenjem i smanjenjem tjelesne aktivnosti smanjuju se i potrebe za energijom. Stoga je potrebno osigurati izbor hrane bogate nutrijentima, a siromašne kalorijama, da bi se u isto vrijeme osigurali esencijalni hranjivi sastojci. Evidentni su blagotvorni učinci mediteranskog načina prehrane na zdravlje. Naime, zapaženo je da je kod mediteranske populacije smanjeno pobolijevannje od kroničnih bolesti i dulje očekivano trajanje života. Mediteranski način prehrane može također doprinjeti prevenciji kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije, dijabetesa, karijesa i odre|enih sijela karcinoma. Epidemiološka istraživanja pokazala su da je tradicionalni mediteranski način prehrane povezan sa signifikantnim smanjenjem općeg mortaliteta starijih ljudi u razvijenim ne-mediteranskim zemljama. Stoga se mediteranski način prehrane preporučuje u svrhu poboljšanja kvalitete života i onom stanovništvu koje živi izvan Mediterana uz odgovarajuće modifikacje. Mediteranska dijeta ne znači samo način prehrane, već i stil života u kojem tjelesna aktivnost zajedno s odgovarajućom prehranom daje najbolje rezultate za svakog pojedinca.

stariji ljudi; zdravstveni problemi; način prehrane; mediteranska dijeta

nije evidentirano

engleski

Healthy diet of elderly people in health tourism

nije evidentirano

elderly people; nutrition-related problems; mediterranean diet

nije evidentirano

Podaci o prilogu

184-194.

2000.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Rožanić, Igor

Opatija: Thalassotherapia, Referentni centar za zdravstveni turizam i medicinski programirani odmor Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske : Fakultet za turistički i hotelski menadžment

9539817900

Podaci o skupu

Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Zdravstveni turizam za 21. stoljeće (3 ; 2000)

predavanje

19.06.2000-21.06.2000

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita