Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Javnozdravstvene mjere u cilju unaprijeđenja prehrane i prevencije bolesti srca i krvnih žila (CROSBI ID 472980)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija

Kaić-Rak, Antoinette ; Antonić Degač, Katica ; Hrabak-Žerjavić, Vlasta ; Petrović, Zrinka ; Mesaro-Kanjski, Elika ; Pucarin, Jasna Javnozdravstvene mjere u cilju unaprijeđenja prehrane i prevencije bolesti srca i krvnih žila // Prehrana i kardiovaskularne bolesti : zbornik radova / Dijana, Katica (ur.). Zagreb: Hrvatski farmer, 2000. str. 22-26-x

Podaci o odgovornosti

Kaić-Rak, Antoinette ; Antonić Degač, Katica ; Hrabak-Žerjavić, Vlasta ; Petrović, Zrinka ; Mesaro-Kanjski, Elika ; Pucarin, Jasna

hrvatski

Javnozdravstvene mjere u cilju unaprijeđenja prehrane i prevencije bolesti srca i krvnih žila

Smatra se da su tri vodeća čimbenika rizika za nastanak i razvoj koronarne bolesti srca pušenje, hipertenzija i povišene vrijednosti kolesterola u krvi - koji zajedno čine oko 50% rizika za razvoj koronarne bolesti srca. Rezultati kliničkih istraživanja u okviru primarne prevencije koronarne bolesti srca potvrdili su da se sniženjem razine kolesterola u krvi direktno utječe na incidenciju KBS (koronarne bolesti srca), kako s letalnim tako i s pozitivnim ishodom. Međutim, pitanje kako modificirati i je li potrebno i koliko ograničiti dnevni unos kolesterola za zdravu populaciju, s ciljem prevencije srčanih bolesti, još uvijek predstavlja izazov istraživačima. Obzirom da bolesti srčano-žilnog sistema predstavljaju vodeće uzroke smrti u Hrvatskoj, to je poznavanje rizičnih čimbenika koji doprinose nastanku ili razvoju ovih bolesti kao i poduzimanje ciljanih preventivnih mjera, te mjera za unapređenje zdravlja od prioritetnog javnozdravstvenog značaja. U prehrani našeg pučanstva masti osiguravaju oko 40 % ukupne energije. Masti koje u organizam unosimo preko namirnica uglavnom su mješavina triju vrsta masnih kiselina: jednostruko nezasićenih, višestruko nezasićenih i zasićenih masnih kiselina. Relativno visoka prevalencija srčanožilnih bolesti u našoj populaciji dovodi se u svezu s načinom prehrane i značajnom potrošnjom masti, naročito zasićenih masnih kiselina. Smatra se da je upravo prehrana bogata mastima jedan od uzročnih čimbenika u razvoju pretilosti i doprinosi povećanju vrijednosti kolesterola u krvi.

prehrana; prevencija; kardiovaskularne bolesti

nije evidentirano

engleski

Public health measures aiming to improve nutrition with the objective of prevention of cardiovascular diseases

nije evidentirano

nutrition; prevention; cardiovascular diseases

nije evidentirano

Podaci o prilogu

22-26-x.

2000.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Prehrana i kardiovaskularne bolesti : zbornik radova

Dijana, Katica

Zagreb: Hrvatski farmer

Podaci o skupu

Znanstveno-stručno savjetovanje : Prehrana i kardiovaskularne bolesti

pozvano predavanje

26.05.2000-26.05.2000

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita