Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 391304

Znanje o jeziku i znanje o svijetu


Žic Fuchs, Milena
Znanje o jeziku i znanje o svijetu, Zagreb: Filozofski fakultet, Odsjek za opću lingvistiku i orijentalne studije, 1991 (monografija)


Naslov
Znanje o jeziku i znanje o svijetu
(Knowledge of language and knowledge of the world)

Autori
Žic Fuchs, Milena

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Filozofski fakultet, Odsjek za opću lingvistiku i orijentalne studije

Grad
Zagreb

Godina
1991

Stranica
230

ISBN
86-80279-53-6

Ključne riječi
glagoli kretanja; engleski jezik; značenje; sintaksa; sintagmatski odnosi; paradigmatski odnosi
(verbs of motion; English; meaning; syntax; syntagmatic relations; paradigmatic relations)

Sažetak
Primarni cilj analize predstavljene u ovoj knjizi je analiza više od tristo glagola kretanja u engleskom jeziku, i to kroz osnovne odrednice izražene kao "znanje o jeziku" i "znanje o svijetu". Dijalektička povezanost i uzajamno prožimanje osnovnih razina tih kategorija omogućila je integralni pristup koji objedinjuje značenje pojedinog leksema, njegovih značenjskih osobitosti te sintaktičkih odlika pomoću kojih se dolazi do sagledavanja odnosa na paradigmatskoj razini. Drugim riječima, provedena analiza nije bila samo utemeljena na konceptualno-značenjskim kriterijima, već je uključivanjem "znanja o svijetu", tj. sintaktičkim odrednicama iskazanim na sintagmatskoj razini pružila čvrstu značenjsko- sintaktičku podlogu za određivanje odnosa na paradigmatskoj razini. Točnije rečeno, integralno viđenje "znanja o jeziku" u sprezi sa "znanjem o svijetu" pružilo je podlogu za uočavanje načela hijerarhijskih odnosa među glagolima kretanja. Riječ je o jednostavnom načelu koje prožima taj dio vokabulara engleskog jezika, a to je da što je glagol jednostavniji u smislu značenjske strukture, to su njegove mogućnosti pojavljivanja u tipičnim sintaktičkim okruženjima veće, a restrikcije manje. Odnosno, što je glagol značenjski složeniji, to su njegove mogućnosti sintaktiče preobrazbe manji, odnosno restrikcije veće. Takvim se metodološkim i teorijskim pristupom dokazuje povezanost sintakse i značenja u određivanju paradigmatskih odnosa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
6-03-217

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Milena Žic Fuchs (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Žic Fuchs, Milena
Znanje o jeziku i znanje o svijetu, Zagreb: Filozofski fakultet, Odsjek za opću lingvistiku i orijentalne studije, 1991 (monografija)
Žic Fuchs, M. (1991) Znanje o jeziku i znanje o svijetu. Zagreb, Filozofski fakultet, Odsjek za opću lingvistiku i orijentalne studije.
@book{book, author = {\v{Z}ic Fuchs, M.}, year = {1991}, pages = {230}, keywords = {verbs of motion, English, meaning, syntax, syntagmatic relations, paradigmatic relations}, isbn = {86-80279-53-6}, title = {Knowledge of language and knowledge of the world}, keyword = {verbs of motion, English, meaning, syntax, syntagmatic relations, paradigmatic relations}, publisher = {Filozofski fakultet, Odsjek za op\'{c}u lingvistiku i orijentalne studije}, publisherplace = {Zagreb} }