Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Infrastrukturne usluge u manje razvijenoj jedinici lokalne samouprave u Hrvatskoj. Studija komunalnih usluga u Gradu Benkovcu. (CROSBI ID 763223)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Budak, Jelena ; Jurlina-Alibegović, Dubravka ; Starc, Nenad Infrastrukturne usluge u manje razvijenoj jedinici lokalne samouprave u Hrvatskoj. Studija komunalnih usluga u Gradu Benkovcu. // Studije EIZ. 2009.

Podaci o odgovornosti

Budak, Jelena ; Jurlina-Alibegović, Dubravka ; Starc, Nenad

hrvatski

Infrastrukturne usluge u manje razvijenoj jedinici lokalne samouprave u Hrvatskoj. Studija komunalnih usluga u Gradu Benkovcu.

Studija pružanja komunalnih usluga u Gradu Benkovcu bavi se uspješnošću jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj u osiguravanju infrastrukturnih usluga. Ispituju se aranžmani i mehanizmi koji se primjenjuju u pružanju lokalnih komunalnih usluga. Komunalne usluge sastavni su dio infrastrukturnih usluga i imaju posebnu važnost u lokalnoj zajednici, jer se kao i gotovo svugdje u Hrvatskoj u cijelosti financiraju iz lokalnog proračuna. U Benkovcu se ocjenjuju i očekivani učinci najnovijeg zakona o javnoj nabavi u Hrvatskoj koji je uveden radi podizanja učinkovitosti javnih usluga i povećanja odgovornosti onih koji ih pružaju, posebno suzbijanja nepravilnosti i korupcije.Odgovornost u pružanju komunalnih usluga i infrastrukture u Benkovcu prvo je ispitana putem ankete o proračunskom procesu u Benkovcu.Praksa pružanja komunalnih usluga u Benkovcu ustanovljena je i analizirana metodom strukturiranih intervjua s upravom Grada Benkovca i dobavljačima komunalnih usluga (dva lokalna javna komunalna poduzeća). Ocijenjeni su prioriteti i proračunsko planiranje, praćenje i kontrola učinkovitosti isporuka, upravljanje postupcima javne nabave, javno izvještavanje o rezultatima, promicanje odgovornosti u odnosima s dobavljačima, povećanje kredibiliteta kod dobavljača, institucionalne prepreke i stručnost, te antikorupcijske aktivnosti. Za sve gore navedeno, identificirani su primjeri dobre prakse i područja mogućih unaprjeđenja.

javna odgovornost; korupcija; lokalne komunalne usluge

Studija je izvorno sačinjena na engleskom jeziku, a istraživanje je financirala OSI Foundation Zug.

engleski

Providing local infrastructure services in less developed community in Croatia. The case of utility services provision in Benkovac, Croatia.

nije evidentirano

accountability; corruption; local utility provision

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Studije EIZ

2009.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Ekonomija