Utjecaj temperature i pH vrijednosti na klijavost sjemena i dužinu klijanaca bijele djeteline (CROSBI ID 149499)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Bukvić, Gordana ; Ravlić, Marija ; Grljušić, Sonja ; Rozman, Vlatka ; Popović, Brigita ; Tkalec, Monika
hrvatski
Utjecaj temperature i pH vrijednosti na klijavost sjemena i dužinu klijanaca bijele djeteline
Istraživanja su provedena u klima komori na dvije temperature (10 i 20oC), četiri razine pH vodene otopine (4, 5, 6 i 7) sa sjemenom tri kultivara bijele djeteline iste starosti i različitog podrijetla (Regal, Jura i Rivendel). Ispitivan je utjecaj temperature i pH vrijednosti na energiju klijanja, klijavost i dužinu klijanaca kultivara bijele djeteline. Dobiven je značajan utjecaj (p=0, 01) svih tretmana na svojstva sjemena i klijanaca. Sva ispitivana svojstva imala su veću vrijednost na višoj temperaturi. Prosječna vrijednost ispitivanih svojstava bila je najveća na pH 5. Kultivar Regal imao je najmanje vrijednosti za sva svojstva. Jura i Rivendel nisu se razlikovali u energiji klijanja i klijavosti, ali je Rivendel imao duže klijance. Reakcija kultivara s obzirom na pH vrijednosti imala je isti trend na nižoj temperaturi za sva svojstva. Na višoj temperaturi kultivari su različito reagirali na pH s obzirom na energiju klijanja i klijavost, a podjednako prema dužini klijanaca.
bijela djetelina ; temperatura ; pH ; klijavost
nije evidentirano
engleski
Influence of temperature and pH values on seed germination and seedlings length of white clover
nije evidentirano
white clover ; temperature ; pH ; germination
nije evidentirano