Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 391096

Neki aspekti kvalitete bračnog funkcioniranja tijekom tranzicije u roditeljstvo


Tucak Junaković, Ivana; Ćubela Adorić, Vera; Nekić, Marina
Neki aspekti kvalitete bračnog funkcioniranja tijekom tranzicije u roditeljstvo // 19. Dani Ramira i Zorana Bujasa: Program i sažeci priopćenja / Ljubotina, D., Kamenov, Ž., Mikac, U., Urch, D. (ur.).
Zagreb: Filozofski fakultet, 2009. (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Neki aspekti kvalitete bračnog funkcioniranja tijekom tranzicije u roditeljstvo
(Some aspects of the quality of marital functioning during transition to parenthood)

Autori
Tucak Junaković, Ivana ; Ćubela Adorić, Vera ; Nekić, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
19. Dani Ramira i Zorana Bujasa: Program i sažeci priopćenja / Ljubotina, D., Kamenov, Ž., Mikac, U., Urch, D. - Zagreb : Filozofski fakultet, 2009

ISBN
978-953-175-339-5

Skup
19. Dani Ramira i Zorana Bujasa

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 22-25.04.2009

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Tranzicija u roditeljstvo; stabilnost braka; konflikti; pravednost; idealiziranje; zadovoljstvo
(Transition to parenthood; marital stability; conflicts; fairness; idealization; satisfaction)

Sažetak
Tranzicija u roditeljstvo jedan je od najizazovnijih prijelaza u životnom ciklusu obitelji. Iako uobičajeni nalazi ukazuju na opadanje bračne kvalitete i zadovoljstva brakom nakon rođenja prvog djeteta, pitanje je koje su domene bračnog odnosa najosjetljivije na utjecaj tranzicije u roditeljstvo. Kako bi se dijelom odgovorilo na ovo pitanje, provedeno je istraživanje s ciljem ispitivanja utjecaja tranzicije u roditeljstvo na percepciju kvalitete funkcioniranja u sljedećim aspektima bračnog odnosa: bračni konflikti, percepcija zadovoljstva i usklađenosti bračnih partnera u pitanjima roditeljstva, percepcija pravednosti bračnog odnosa, stabilnost braka i tendencija idealiziranja vlastitog braka i/ili bračnog partnera. U istraživanju su sudjelovale dvije skupine od po 80 bračnih parova. U prvoj skupini parova supruge su bile po prvi put trudne, a drugu skupinu činili su oni parovi koji su po prvi put postali roditelji. Percepcija kvalitete funkcioniranja u pojedinim aspektima bračnog odnosa ispitana je odgovarajućim skalama iz Upitnika percepcije kvalitete bračnog odnosa (UPKBO, Ćubela Adorić i Jurević, 2006). Rezultati provedenog istraživanja pokazali su značajnu međusobnu povezanost percipirane kvalitete u svim ispitanim aspektima bračnog odnosa u obje skupine bračnih parova, izuzev neznačajne povezanosti percepcije pravednosti bračnog odnosa i bračnih konflikata u parova koji očekuju dijete. Dobiveni rezultati sugeriraju da tranzicija u roditeljstvo negativno utječe na percepciju kvalitete braka jer se pokazalo da su roditelji bili manje zadovoljni svim ispitanim aspektima bračnog odnosa u usporedbi s osobama koje su tek trebale postati roditeljima. Dvije su se skupine također razlikovale s obzirom na povezanost kvalitete funkcioniranja u različitim aspektima bračnog odnosa s procjenom važnosti braka i roditeljstva. U radu se također razmatra relacija nekih sociodemografskih varijabli i percipirane kvalitete braka tijekom tranzicije u roditeljstvo.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-1301422-1420 - Uloga socio-kognitivnih procesa u samoregulaciji i interpersonalnim odnosima (Željka Kamenov, )
269-1301422-1493 - Iskustva nepravde i psihološka dobrobit tijekom nekih životnih tranzicija (Vera Ćubela Adorić, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb,
Sveučilište u Zadru