Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 390927

Kromosom Y i potraga za novom domovinom.Tragom kromosoma Y od južnoazijskih do balkanskih pustopoljina: genetička prošlost i zbilja Roma i Bajaša


Martinović Klarić, Irena
Kromosom Y i potraga za novom domovinom.Tragom kromosoma Y od južnoazijskih do balkanskih pustopoljina: genetička prošlost i zbilja Roma i Bajaša, Zagreb: Sveučilišna knjižara, 2009 (monografija)


Naslov
Kromosom Y i potraga za novom domovinom.Tragom kromosoma Y od južnoazijskih do balkanskih pustopoljina: genetička prošlost i zbilja Roma i Bajaša
(Y Chromosome and Search for the New Homeland. Tracing the Y Chromosome Legacy fom South-Asian to Balkan Wastelands and Obliquities: Genetic History and Reality of the Bayash and Roma)

Autori
Martinović Klarić, Irena

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Sveučilišna knjižara

Grad
Zagreb

Godina
2009

Stranica
127

ISBN
978-953-7015-45-9

Ključne riječi
Bajaši; Romi; kromosom Y
(Bayash; Roma; Y chromosome)

Sažetak
Ova je knjiga jedinstven pisani dokument o Bajašima i jedan od rijetkih suvremenih znanstvenih dokumenata o Romima koji se temelji na originalnom antropološkom i genetičkom istraživanju provedenom u Hrvatskoj. Autorica nas svojim vrlo zanimljivim stilom vodi kroz osnove strukture, evolucije i filogenetike “ muškog” kromosoma Y, no i kroz praktične izazove koji prate organizaciju i provođenje terenskih istraživanja. Iz knjige također saznajemo kakva je i kako je uobličena bajaška, i općenito romska, očinska zaliha gena. U posljednjem, vrlo lucidnom poglavlju raspravlja se o odnosu genetike i identiteta te se naglašava kako genetički identitet suvremenih Roma oslikava dosadašnji maćehinski odnos Europe prema ovom prognanom azijskom narodu u potrazi za novom domovinom te obrambenim mehanizmima koje je taj narod usvajao i unaprjeđivao ne bi li opstao.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
196-1962766-2763 - Molekularno-genetička obilježja populacija utemeljitelja - Romi kao model (Branka Janićijević, )

Ustanove
Institut za antropologiju

Autor s matičnim brojem:
Irena Martinović Klarić, (209662)