Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kosta Strajnić kao kritičar, publicist i suputnik hrvatske Moderne (CROSBI ID 763193)

Druge vrste radova | katalog

Srhoj, Vinko Kosta Strajnić kao kritičar, publicist i suputnik hrvatske Moderne // Lik Koste Strajnića očima prijatelja umjetnika. 2007.

Podaci o odgovornosti

Srhoj, Vinko

hrvatski

Kosta Strajnić kao kritičar, publicist i suputnik hrvatske Moderne

Tekst prati djelovanje Koste Strajnića kao kritičara, publiciste i polemičara u razdoblju pred Prvi svjetski rat, završno s dubrovačkim razdobljem (1928. - 1977.). Iznosi se niz polemičkih tekstova u kojima Strajnić biva prepoznat kao predvodnik jugoslavenske nacionalističke omladine i zagovornik "jedinstvene sprsko-hrvatske kulture" (K.S.). Donose se polemike u kojima je Strajnić ili predmetom sporenja ili polemičarom s A.G. Matošom, R. Auerom, R. Lubynskim, M. Krležom, G. Krklecom, V. Brajevićem. Ustanovljava se zaokret Strajnićeva interesa u drugom i trećem desetljeću 20. stoljeća od ideje o nacionalnom stilu prema kolorističkom slikarstvu i novoj skulpturi iz francuskih izvora.

Kosta Strajnić; kritičar; publicist; Moderna

nije evidentirano

engleski

Kosta Strajnić, Critic, Publicist and Companion Traveller of the Croatian Modernism

nije evidentirano

Kosta Strajnič; Critic; Publicist; Modernism

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Lik Koste Strajnića očima prijatelja umjetnika

2007.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Povijest umjetnosti