Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Karakterizacija katehina iz zelenog čaja primjenom pravokutnovalne voltametrije (CROSBI ID 546911)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Novak, Ivana ; Šeruga, Marijan ; Komorsky-Lovrić, Šebojka Karakterizacija katehina iz zelenog čaja primjenom pravokutnovalne voltametrije // Knjiga sažetaka / Pičuljan, Katarina ; Smolec, Sonja (ur.). Trogir: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2009. str. 171-171

Podaci o odgovornosti

Novak, Ivana ; Šeruga, Marijan ; Komorsky-Lovrić, Šebojka

hrvatski

Karakterizacija katehina iz zelenog čaja primjenom pravokutnovalne voltametrije

Katehini su grupa prirodnih spojeva s fenolnom strukturom, raširena u nekim biljnim vrstama. Glavni nutritivni izvor katehina je zeleni čaj, koji se dobiva ekstrakcijom iz listova biljke Camellia sinensis. Katehini su zbog svoje izvanredne antioksidacijske aktivnosti odgovorni za brojne povoljne učinke zelenog čaja na ljudsko zdravlje. (-)-Epigalokatehin galat (EGCG) čini oko 50 % ukupnih katehina zelenog čaja i on najviše doprinosi biološkoj aktivnosti čaja. Drugi po zastupljenosti katehin u zelenom čaju je (-)-epigalokatehin (EGC), a identificirani su još (-)-epikatehin (EC) i (-)-epikatehin galat (ECG), te male količine odgovarajućih epimera: (-)-katehin galat (CG), (+)-katehin (C) i (-)-galokatehin (GC). Cilj ovog rada bio je ispitati elektrokemijsko ponašanje EGCG, EGC i galne kiselin (GA) na elektrodi od staklastog ugljika, te utvrditi optimalne eksperimentalne uvjete za direktno kvantitativno određivanje katehina u zelenom čaju primjenom pravokutnovalne voltametrije. Mjerenja su provedena u širokom rasponu pH (pH 2 do 9) i pravokutnovalnih frekvencija (8 do 1000 Hz), te su utvrđeni optimalni eksperimentalni uvjeti. Elektrokemijska svojstva katehina određena su strukturnim značajkama ovih spojeva, tj. brojem hidroksilnih skupina vezanih na B prsten molekule, te prisustvom galoilne skupine na položaju 3 prstena C. Najniže detektirane koncentracije EGCG, EGC i galne kiseline pri pH 2 i f = 100 Hz su 3• 10-7 M, 1• 10-6 M i 4.2• 10-6 M.

epigalokatehin galat; zeleni čaj; pravokutnovalna voltametrija

nije evidentirano

engleski

Characterisation of green tea catechins using square wave voltammetry

nije evidentirano

epigallocatechin gallate; green tea; square-wave voltammetry

nije evidentirano

Podaci o prilogu

171-171.

2009.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka

Pičuljan, Katarina ; Smolec, Sonja

Trogir: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)

978-953-6894-38-3

Podaci o skupu

XXI. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

poster

19.07.2009-22.07.2009

Trogir, Hrvatska

Povezanost rada

Kemija