Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 389783

Razlike u bazičnim motoričkim sposobnostima između situacijsko-motorički efikasnih i neefikasnih rukometaša kadeta


Čupić, Nikola; Rogulj, Nenad; Srhoj, Vatromir; Čavala, Marijana
Razlike u bazičnim motoričkim sposobnostima između situacijsko-motorički efikasnih i neefikasnih rukometaša kadeta // Zbornik radova 17. ljetne škole kineziologa Republike Hrvatske / Neljak, Boris (ur.).
Poreč: Hrvatski kineziološki savez, 2008. str. 112-118 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Razlike u bazičnim motoričkim sposobnostima između situacijsko-motorički efikasnih i neefikasnih rukometaša kadeta
(Differences in basic motor abilities between situation-motor efficient and inefficient male cadet handball players)

Autori
Čupić, Nikola ; Rogulj, Nenad ; Srhoj, Vatromir ; Čavala, Marijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 17. ljetne škole kineziologa Republike Hrvatske / Neljak, Boris - Poreč : Hrvatski kineziološki savez, 2008, 112-118

ISBN
978-953-95082-4-9

Skup
17. ljetna škola kineziologa Republike Hrvatske

Mjesto i datum
Poreč, Republika Hrvatska, 24-28.06.2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Razlike; motoričke sposobnosti; rukometaši
(Differences; motor abilities; handball players)

Sažetak
Na uzorku od 20 rukometaša kadeta RK « Metković» , starosti 15-16 godina analizirane su razlike u bazičnim motoričkim sposobnostima između uspješnih i manje uspješnih rukometaša kadeta u situacijskom motoričkim testovima kao kriterijskoj varijabli za procjenu situacijsko-motoričke efikasnosti. Bazične motoričke sposobnosti definirane su s 10 testova za procjenu eksplozivne snage u vidu horizontalnog, odnosno okomitog odraza i izbačaja, brzinske snage, lateralne agilnosti, frekvencije pokreta nogama i rukama, repetitivne snage trupa, fleksibilnosti i aerobno-anaerobne izdržljivosti. Situacijsko-motorička efikasnost utvrđena je putem 6 testova za procjenu brzine pravocrtnog i kretanja s promjenom smjera, snage izbačaja, brzine manipulacije loptom, preciznosti šutiranja i odraza. Razlike u bazičnim motoričkim sposobnostima između situacijsko-motorički efikasnih i situacijsko-motorički neefikasnih rukometaša utvrđene su multivarijatnom analizom varijance. Utvrđene su statistički značajne razlike u bazičnim motoričkim sposobnostima između igrača koji su ispoljili iznadprosječnu, spram igrača s ispodprosječnom situacijsko-motoričkom efikasnošću. Pojedinačno, ove se razlike manifestiraju u varijablama za procjenu brzinske i eksplozivne snage odraza, agilnosti, frekvencije pokreta nogama, repetitivne snage trupa i aerobno-anaerobne izdržljivosti. Rezultati su sukladni dosadašnjim znanstvenim spoznajama i navode na zaključak da je navedenim sposobnostima u trenažnom procesu i u procesu odabira igrača potrebno dati poseban značaj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
315-0000000-1811 - Otkrivanje talenata u sportu (Nenad Rogulj, )

Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Split