Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj stadija zrelosti i bakterizacije na prinos, kemijski sastav i razgradljivost in sacco crvene djeteline (Trifolium pratense L.) (CROSBI ID 352630)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Perčulija, Goran Utjecaj stadija zrelosti i bakterizacije na prinos, kemijski sastav i razgradljivost in sacco crvene djeteline (Trifolium pratense L.) / Leto, Josip (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Perčulija, Goran

Leto, Josip

hrvatski

Utjecaj stadija zrelosti i bakterizacije na prinos, kemijski sastav i razgradljivost in sacco crvene djeteline (Trifolium pratense L.)

Cilj istraživanja bio je istražiti utjecaj bakterizacije sjemena tri kultivara crvene djeteline s dva soja kvržičnih bakterija (Rhizobium leguminosarum bv. Trifolii) i košnje u dva različita stadija zrelosti te kvantificirati prinos lista, stabljike i cijele biljke obzirom na istraživane mjere gospodarenja, utvrditi kemijski sastav i dinamiku i efektivnu razgradljivost ST, SB i NDV. Istraživanja su provedena na pokusnim površinama Centra za travnjaštvo Agronomskog fakulteta na Medvednici tijekom tri vegetacijske sezone (2004-2006. godine). Poljski pokus je postavljen po split-split-plot dizajnu u 4 ponavljanja. Kao glavni faktor postavljen je stadij zrelosti crvene djeteline, podfaktor kultivar crvene djeteline i podpodfaktor bakterizacija kultivara crvene djeteline s kvržičnim bakterijama (Rhizobium leguminosarum bv. Trifolii). Istraživanja su provedena na četiri fistulirane ovce Charolais pasmine in sacco tehnikom. Uzorci crvene djeteline za inkubaciju u buragu ovaca uzeti su iz prvog otkosa druge godine korištenja. Dobiveni rezultati prinosa, kemijskog sastava i in sacco razgradljivosti ST, SB i NDV crvene djeteline obrađeni su u statističkom programu SAS Mixed procedurom. Odgađanjem roka košnje crvene djeteline na početak cvatnje povećao se prinos ST crvene djeteline za 18% i to samo u trećoj godini istraživanja, dok se u sve tri godine istraživanja povećao relativni udio i prinos ST stabljike, a smanjio relativni udio lista i cvata. Kultivari crvene djeteline su se značajno razlikovali u prinosu ST u prve dvije godine istraživanja, te u relativnom udjelu i prinosu ST stabljike i lista i cvata u sve tri godine istraživanja. Bakterizacija crvene djeteline nije značajno djelovala ni na jedno istraživano svojstvo crvene djeteline. Odgađanje roka košnje kultivara crvene djeteline utjecalo je na smanjenje sadržaja sirovih bjelančevina za 13%, dok je sadržaj NDV i ADV ostao isti. Utvrđene su značajne razlike u kemijskom sastavu između istraživanih kultivara crvene djeteline. Odgađanje roka košnje kultivara crvene djeteline rezultiralo je značajnim smanjenjem razgradljivosti, dinamike i efektivne razgradljivosti ST, SB i NDV.

crvena djetelina; prinos; in sacco razgradljivost

nije evidentirano

engleski

Harvest maturity and inoculation effects on red clover yield, chemical composition and in sacco degradability

nije evidentirano

red clover; yield; in sacco degradability

nije evidentirano

Podaci o izdanju

141

11.03.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)