Amesov test (CROSBI ID 37906)
Prilog u knjizi | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Krča, Sanja
hrvatski
Amesov test
U svijetu najzastupljeniji test kojim se određuje da li je neka tvar (čista tvar, mješavina tvari, uzorak iz okoliša) mutagena. Ime je dobio po svom tvorcu dr. Bruceu Amesu. Test se izvodi uz pomoć posebno konstruiranih sojeva bakterije vrste Salmonella typhimurium, koje ne mogu rasti ako u hranjivoj podlozi nema histidina, jer u jednom od svojih gena nose mutaciju za biosintezu te aminokiseline. Dodatak mutagena u hranjivu podlogu s ovom bakterijom izazvat će reverziju prvobitne mutacije u genu za biosintezu histidina, te će u tako mutiranih bakterija ponovo doći do sinteze histidina. Ti se revertanti razmnožavaju i bez dodatka histidina u hranjivoj podlozi, ubrzo izrastu vidljive kolonije koje se mogu brojati, a broj revertanata predstavlja kriterij za mutagenost. Mnoge kemikalije nisu mutagene same po sebi ( tzv. premutageni), već to postaju nakon metabolizacije u reaktivne produkte posredstvom jetrenih enzima. Stoga se za testiranje premutagena dodaje ekstrakt jetrenih enzima. U ovom poglavlju metodološki je opisan klasičan protokol za Ames test sa i bez metaboličke aktivacije, uključujući cijeli proces izvođenja Ames testa, od pripreme otopina i materijala potrebnih u izvođenju testa, preko izvođenja, do očitanja rezultata i rješenja mogućih problema.
Amesov test, Salmonella typhimurium, mutagenost
nije evidentirano
engleski
Amest test
nije evidentirano
Amest test, Salmonella typhimurium, mutagenicity
nije evidentirano
Podaci o prilogu
964-970.
objavljeno
Podaci o knjizi
Metode u molekularnoj biologiji
Ambriović-Ristov, Andreja
Zagreb: Institut Ruđer Bošković
2007.
978-953-6690-72-5