Antimikrobna rezistencija bakterija mliječne kiseline iz hrane (CROSBI ID 149043)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Zdolec, Nevijo ; Kozačinski, Lidija ; Hadžiosmanović, Mirza ; Filipović, Ivana ; Njari, Bela
hrvatski
Antimikrobna rezistencija bakterija mliječne kiseline iz hrane
Bakterije mliječne kiseline imaju veliko značenje u higijeni i tehnologiji hrane. Poznati su njihovi pozitivni učinci na zdravlje ljudi (zdravstvene tvrdnje ; probiotici), zatim antimikrobni učinci prema štetnim bakterijama (sintetiziranjem antimikrobnih tvari ; organskih kiselina, bakteriocina i dr.), te tehnološke prednosti koje se koriste u razvoju proizvoda (senzorna svojstva). S druge strane, novija saznanja upozoravaju na rizik zbog otpornosti « ; bezopasnih» ; bakterija mliječne kiseline na antibiotike, posebno zbog horizontalnog prijenosa rezistencije na patogene bakterije. U procjeni sigurnosti potencijalnih starter i probiotskih kultura nezaobilazan je postupak detekcije prenosivih gena odgovornih za antimikrobnu rezistenciju.
bakterije mliječne kiseline; antimikrobna rezistencija; hrana
nije evidentirano
engleski
Antimicrobial resistance of food lactic acid bacteria
nije evidentirano
lactic acid bacteria; antimicrobial resistance; food
nije evidentirano