Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 388613

Stavovi mladih prema ratu, miru i suživotu


Munjiza, Emerik
Stavovi mladih prema ratu, miru i suživotu // Problemi mladih Slavonije i Baranje
Osijek: Sveučilište J. J. Strossmayera Filozofski fakultet i Visoka učiteljska škola Osijek, 2004. str. 33-44


Naslov
Stavovi mladih prema ratu, miru i suživotu
(The attitudes of young people towards war, peace and co-existence)

Autori
Munjiza, Emerik

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, ostalo

Knjiga
Problemi mladih Slavonije i Baranje

Izdavač
Sveučilište J. J. Strossmayera Filozofski fakultet i Visoka učiteljska škola Osijek

Grad
Osijek

Godina
2004

Raspon stranica
33-44

ISBN
953-6456-52-4

Ključne riječi
stavovi, mladi, integrirani odgoj
(attitudes, young people, integrated education)

Sažetak
U međunarodnoj i domaćoj znanstvenoj i akademskoj zajednici vlada interes za modele integriranog odgoja u uvjetima multikulturalnih zajednica u uvjetima njihove podijeljenosti. Preispituje se sustav vrijednosti na kojima bi mogli uspješno djelovati integrirajući modeli. Monografiju Problemi mladih treba promatrati u navedenom teorijskom okviru. Stavovi mladih prema ratu, miru i suživotu je poglavlje znanstvene monografije Problemi mladih u istočnoj Slavoniji. U ovom poglavlju nakon teorijske analize iznose se rezultati eksperimentalnog istraživanja. Istraživanje je provedeno na uzorku od 717 učenika srednjoškolaca: trogodišnjih stručnih škola, četverogodišnjih tehničkih škola i gimnazija istočne Slavonije. Stavovi mladih ispitani su na vlastitom upitniku konstruiranom za ovo istraživanje koje se sastoji od skale sudova i ranga sudova. Ispitivane su razlike u stavovima prema ratu, miru, suživotu s obzirom na vrstu srednje škole, nacionalu i vjersku pripadnost. U statističkoj obradi koristili su se rangovi, njihova korelacija i značajnost. Vrsta škole nije statistički značajno utjecala na stavove ispitanika. Nacionalna i vjerska pripadnost diferencirano je utjecala na stavove ispitanika. Statistička značajnost uočena je samo između Hrvata i Srba, dok kod ostalih ispitanika nije uočena. Svi ispitanici daju značaju ulogu odgoju ( obiteljskom i školskom ) u novom pripremanju za suživot, što treba biti značajan pokazatelj u pripremanju integrirajućih modela odgoja i obrazovanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Osijek

Citiraj ovu publikaciju

Munjiza, Emerik
Stavovi mladih prema ratu, miru i suživotu // Problemi mladih Slavonije i Baranje
Osijek: Sveučilište J. J. Strossmayera Filozofski fakultet i Visoka učiteljska škola Osijek, 2004. str. 33-44
Munjiza, E. (2004) Stavovi mladih prema ratu, miru i suživotu. Problemi mladih Slavonije i Baranje. Osijek, Sveučilište J. J. Strossmayera Filozofski fakultet i Visoka učiteljska škola Osijek, str. 33-44.
@inbook{inbook, author = {Munjiza, E.}, year = {2004}, pages = {33-44}, keywords = {attitudes, young people, integrated education}, isbn = {953-6456-52-4}, title = {The attitudes of young people towards war, peace and co-existence}, keyword = {attitudes, young people, integrated education}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te J. J. Strossmayera Filozofski fakultet i Visoka u\v{c}iteljska \v{s}kola Osijek}, publisherplace = {Osijek} }