Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 388082

Stručni ispiti Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije - dosadašnji tijek i prijedlog mogućih promjena


Prka, Marinko; Anić, Igor; Šikić, Željka; Zec, Silvija
Stručni ispiti Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije - dosadašnji tijek i prijedlog mogućih promjena // Nova mehanizacija šumarstva, 29 (2008), 73-78 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Stručni ispiti Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije - dosadašnji tijek i prijedlog mogućih promjena
(Certification Exams of Croatian Chamber of Forestry and Wood Technology Engineers - Past Practice and Proposal for Possible Changes)

Autori
Prka, Marinko ; Anić, Igor ; Šikić, Željka ; Zec, Silvija

Izvornik
Nova mehanizacija šumarstva (1845-8815) 29 (2008); 73-78

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije; stručni ispiti; ovlašteni inženjer
(Croatian Chamber of Forestry and Wood Technology Engineers; Certification Exams)

Sažetak
Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije (HKIŠDT) osnovana je temeljem Zakona o Hrvatskoj komori inženjera šumarstva i drvne tehnologije iz veljače 2006. godine, a osnivačka je skupština održana u rujnu iste godine. Stručni su ispiti započeli tijekom prve polovice 2008. godine, a najveći je broj pristupnika izišao na stručni ispit iz strukovnoga područja šumarstva, stručnoga smjera ovlašteni inženjer šumarstva. Autori su ovoga članka u svojstvu ispitnoga povjerenstva, uz tajnicu Komore, prisustvovali svim dosadašnjim stručnim ispitima navedenoga stručnoga smjera te ovdje iznose stečena iskustva, uočene probleme i moguće (potrebne) promjene u sadržaju i načinu polaganja stručnih ispita Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije. Sve ovdje navedeno predstavlja njihovo osobno promišljanje i ne treba ga tumačiti kao službeni stav Komore. Važna je sastavnica prilikom osnivanja Šumarske komore bila i namjera uspostavljanja sustavnoga stručnoga usavršavanja šumarskih inženjera koji neposredno obavljaju stručne poslove u šumarskoj operativi. Naime, u posljednjih tridesetak godina u šumarskoj je praksi izostao svaki oblik sustavnoga stručnoga usavršavanja operativnih šumarskih stručnjaka te je prevladalo mišljenje da je stjecanje diplome inženjera šumarstva kraj, a ne početak profesionalnoga stručnoga usavršavanja. U razdoblju od nekoliko godina stručni ispiti moraju postati značajno zahtjevniji, a njihovo polaganje » ; ; teže« ; ; . To je nužno kako bi se podigla razina kvalitete rada šumarske operative, unaprijedio ugled šumarske struke u cjelini te otvorilo stvarno tržište rada i napredovanja unutar šumarske djelatnosti. Promjene su u zakonskoj regulativi koja se odnosi na Šumarsku komoru nužne. Te se promjene ne odnose samo na sadržaj i način polaganja stručnih ispita već i na brojne druge aspekte rada Komore.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ŠumarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
068-0682111-3002 - Unapređenje tehnologija pridobivanja drva u cilju zaštite okoliša i radnika (Željko Zečić, )

Ustanove
Šumarski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Marinko Prka, (280815)
Igor Anić, (204100)

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • Scopus