Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 387844

Mladi na selu i poljoprivreda


Žutinić, Đurđica; Bokan, Nataša
Mladi na selu i poljoprivreda // 44. Hrvatski i 4. Međunarodni simpozij agronoma, Zbornik sažetaka ; 44th Croatian and 4th International symposium on Agriculture, Book of abstracts / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2009. str. 59-60 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Mladi na selu i poljoprivreda
(Rural youth and agriculture)

Autori
Žutinić, Đurđica ; Bokan, Nataša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
44. Hrvatski i 4. Međunarodni simpozij agronoma, Zbornik sažetaka ; 44th Croatian and 4th International symposium on Agriculture, Book of abstracts / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2009, 59-60

ISBN
978-953-6331-68-0

Skup
44. HRVATSKI I 4. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA 44th CROATIAN AND 4th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON AGRICULTURE

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.-20. 02. 2009

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Mladi na selu; obiteljsko gospodarstvo; obiteljska poljoprivreda; interes za poljoprivredu
(Rural youth; family farm; family farming; interest for agriculture)

Sažetak
Prijelaz radne snage u nepoljoprivredne djelatnosti i primjena novih tehnika i tehnologija u poljoprivredi uz prateše procese urbanizacije, depopulacije snaţno su utjecali na promjene u strukturi i obiljeţjima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj. Odlaskom mladih, broj poljoprivrednih gospodarstva neprestano se smanjivao, a mnoga su se gasila kao proizvodne jedinice. Poţeljni koncept gospodarskog razvitka u poljoprivredi mora se temeljiti na promišljenoj politici, uvaţavajuši kakvošu ljudskog ţimbenika kao vaţnog i središnjeg poticatelja tog razvitka. Polazeši od te pretpostavke u radu, na osnovi empirijskog istraţivanja analiziramo kakav je opšeniti odnos mladih na selu prema obiteljskoj poljoprivredi i jesu li zainteresirani da se u budušnosti bave poljoprivredom. Istraţivanje je provedeno 2006. godine metodom ankete u tri seoska naselja na uzorku od tri stotine ispitanika. Rezultati su pokazali da relativno mali postotak (39%) mladih smatra da obiteljska poljoprivreda ima perspektivu u Hrvatskoj. U podskupini mladih koji ţive na obiteljskim gospodarstvima svega trešina namjerava preuzeti gospodarstvo i baviti se poljoprivredom.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), SociologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1782223-2360 - Sociodemografska reprodukcija obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (Đurđica Žutinić, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb