Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 387708

Odabrane metode molekularne biologije: laboratorijski priručnik


Pećina-Šlaus, Nives; Nikuševa Martić, Tamara; Perić, Jelena
Odabrane metode molekularne biologije: laboratorijski priručnik, Zagreb: Medicinska naklada, 2009 (udžbenik za doktorski studij)


Naslov
Odabrane metode molekularne biologije: laboratorijski priručnik
(Selected methods in molecular biology: a laboratory manual)

Autori
Pećina-Šlaus, Nives ; Nikuševa Martić, Tamara ; Perić, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, udžbenik za doktorski studij, znanstvena

Izdavač
Medicinska naklada

Grad
Zagreb

Godina
2009

Stranica
92

ISBN
978-953-176-419-3

Ključne riječi
metode molekularne biologije; PCR; izolacija DNA
(molecular biology methods; PCR; DNA isolation)

Sažetak
Metode molekularne biologije danas su toliko brojne da ih s pravom možemo usporediti s oceanom. Razne tehnike manipuliranja molekulama otkrivaju se svakodnevno, a već otprije poznate dorađuju se i usavršavaju. Izvođenje molekularno bioloških metoda iziskuje puno vremena, energije i pribranosti tako da se znanstveniku ponekad može učiniti da su detalji i sofisticiranost metoda bitniji od razmišljanja i znanstvenih ideja. Cilj ovog priručnika stoga je opisati i sažeto objasniti osnovne i neophodne metode molekularne biologije kako bi istraživačima ostalo više vremena za razmišljanje. Ideja ovoga priručnika je praktično opisati sada već standardne metode kojima se koriste molekularni biolozi, molekularni medicinari i svi oni istraživači koji kreću u stanični molekularni mikrokozmos. Željeli smo voditi kroz metode na način da ne preskačemo dijelove koji su izostavljeni u klasičnim laboratorijskim protokolima i obično se prenose usmeno s iskusnijih kolega na novake. Naš cilj nije bio sveobuhvatno opisivanje i nabrajanje molekularno bioloških metoda, nego odabir onih koje se najviše koriste i koje smo sami iskušali i optimizirali u uvjetima našega laboratorija. Opisane metode će, nadamo se, biti od koristi prvenstveno studentima poslijediplomskih studija, koji kreću u svoje prve ozbiljne eksperimente, ali isto tako i studentima dodiplomantima bioloških i biomedicinskih smjerova kao ilustracija onoga što ih čeka ukoliko se odluče za znanstvenu karijeru. Život u istraživačkom laboratoriju ima svoje običaje i pravila. U složenoj društvenoj organizaciji kao što je laboratorijsko okruženje u kojoj su ideje, izbor metoda, povezivanje znanstvenika i zajedničko korištenje opreme, svakodnevica svakog istraživača, nadamo se da će ovaj priručnik pomoći pri razumijevanju osnovnih laboratorijskih tehnika, utjecati na znanstvenu produktivnost i opći osjećaj sreće pri radu i životu u laboratoriju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
108-1081870-1905 - Uloga signalnog puta wnt u tumorigenezi i embriogenezi mozga (Nives Pećina-Šlaus, )

Ustanove
Medicinski fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Pećina-Šlaus, Nives; Nikuševa Martić, Tamara; Perić, Jelena
Odabrane metode molekularne biologije: laboratorijski priručnik, Zagreb: Medicinska naklada, 2009 (udžbenik za doktorski studij)
Pećina-Šlaus, N., Nikuševa Martić, T. & Perić, J. (2009) Odabrane metode molekularne biologije: laboratorijski priručnik. Zagreb, Medicinska naklada.
@book{book, collectioneditor = {Rai\v{c}, An\dja}, year = {2009}, pages = {92}, keywords = {molecular biology methods, PCR, DNA isolation}, isbn = {978-953-176-419-3}, title = {Selected methods in molecular biology: a laboratory manual}, keyword = {molecular biology methods, PCR, DNA isolation}, publisher = {Medicinska naklada}, publisherplace = {Zagreb} }