Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 387551

Raspodjela odabranih esencijalnih i toksičnih metala u tkivu, citosolu i crijevnim nametnicima probavila klena (Squalius cephalus L.)


Filipović Marijić, Vlatka
Raspodjela odabranih esencijalnih i toksičnih metala u tkivu, citosolu i crijevnim nametnicima probavila klena (Squalius cephalus L.) 2009., doktorska disertacija, PMF, Biološki odsjek, Zagreb


Naslov
Raspodjela odabranih esencijalnih i toksičnih metala u tkivu, citosolu i crijevnim nametnicima probavila klena (Squalius cephalus L.)

Autori
Filipović Marijić, Vlatka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
PMF, Biološki odsjek

Mjesto
Zagreb

Datum
27.03

Godina
2009

Stranica
213

Mentor
Raspor, Biserka

Ključne riječi
Bioraspoloživost metala iz hrane ; klen (Squalius cephalus L.) ; metalotioneini ; probavni sustav ; rijeka Sava ; utjecaj spola ; starosti i sezone
(Bioavailability of dietary metals ; chub (Squalius cephalus L.) ; gender ; age and season influences ; intestine ; metallothioneins ; Sava River)

Sažetak
Metali se u ribe pretežito unose vodom i hranom. Provedena istraživanja su isključivo usmjerena na unos metala hranom u rasprostranjenu i omnivornu riblju vrstu, klena (Squalius cephalus L.), u dva karakteristična razdoblja, proljeće (razdoblje intenzivnog hranjenja, rasta i razmnožavanja) i jesen (razdoblje nakon mrijesta). Probavilo je odabrano kao indikatorski organ za izučavanje izloženosti klenova metalima iz hrane. Istraživanje obuhvaća 140 jedinki klenova iz rijeke Save, od 1. do 5. godine starosti, s većom zastupljenosti ženki. Na razinu metala u tkivu i citosolu probavila utječu fiziološki procesi, izraženi tijekom reproduktivnog ciklusa klenova (proljeće). Za esencijalne (Cu, Zn, Fe, Mn) i toksične metale (Cd, Pb, Ag, Ni) određeni su faktori unosa iz sadržaja u tkivo probavila ; najveći su za Zn, a najmanji za Fe i Mn. Zbog sezonskih i spolnih razlika optimalno je pratiti izloženost riba metalima u razdoblju nakon mrijesta (jesen). Rezultati su dopunjeni analizom metala u crijevnim nametnicima iz razreda kukaša (Acanthocephala), koji naročito akumuliraju toksične metale Pb i Cd.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BiologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
098-0982934-2721 - Stanične promjene u vodnih organizama pobuđene metalima (Marijana Erk, )

Ustanove
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Vlatka Filipović Marijić, (235740)