Kvantitativna analiza ukupnih polifenola, netaninskih polifenola i trjeslovina u vrsti Inula candida (L.) Cass. (CROSBI ID 352503)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bagarić, Iva
Maleš, Željan
hrvatski
Kvantitativna analiza ukupnih polifenola, netaninskih polifenola i trjeslovina u vrsti Inula candida (L.) Cass.
Istraživanje je provedeno na biljnoj vrsti Inula candida (L.) Cass., koja pripada porodici Asteraceae .Uzorci su skupljeni na različitim nalazištima južne Hrvatske tijekom ljeta i jeseni 2007. godine. Kvantitativna analiza ukupnih polifenola, netaninskih polifenola i trjeslovina provedena je spektrofotometrijskom metodom, dok je odjeljivanje trjeslovina od netaninskih polifenola provedeno metodom kožnog praška. Najveća količina ukupnih polifenola (3, 57%) i netaninskih polifenola (1, 99%) utvrđena je u listovima uzorka s Paklenih otoka skupljenog u listopadu., dok su najmanje vrijednosti ukupnih polifenola (1, 53%) i netaninskih polifenola (0, 56%) određene u stabljikama kod uzorka Badija. Količina trjeslovina je najveću vrijednost (2, 22%) imala kod uzorka listova s Paklenih otoka skupljenog u kolovozu, dok su stabljike oba uzorka s Paklenih otoka sadržavale najmanju količinu trjeslovina (0, 96%). Rezultati su pokazali pravilnost glede zastupljenosti količine ukupnih polifenola, netaninskih polifenola i trjeslovina u biljnim organima, tako da se vrijednosti kreću u nizu: listovi > cvjetovi > stabljike
Inula candida (L.) Cass.; ukupni polifenoli; netaninski polifenoli; trjeslovine; kvantitativna analiza; spektrofotometrija
nije evidentirano
engleski
Quantitative analysis of total polyphenols, nontannin polyphenols and tannins in species Inula candida (L.) Cass.
nije evidentirano
Inula candida (L.) Cass.; total polyphenols; nontannin polyphenols; tannins; quantitative analysis; spectrophotometry
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
30.03.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Zagreb