Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Studija informatizacije KBC Zagreb (CROSBI ID 763049)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Kalpić, Damir ; Kos, Mladen ; Mornar, Vedran ; Fertalj, Krešimir ; Richter, Ines Studija informatizacije KBC Zagreb // FER. 2002.

Podaci o odgovornosti

Kalpić, Damir ; Kos, Mladen ; Mornar, Vedran ; Fertalj, Krešimir ; Richter, Ines

hrvatski

Studija informatizacije KBC Zagreb

Elaborat je započet izvan konteksta neke opće strategije informatizacije zdravstva u Hrvatskoj. Da to postoji, autori su saznali kad je projekt već bio u završnoj fazi. Informacije do kojih su tada došli ne mijenjaju suštinu njihovih dotadašnjih postavki. Promatra se KBC kao ključnu instituciju zdravstva u državi, ali uz pretpostavku ograničenog ili čak vrlo ograničenog dijela proračuna koji se može investirati u informatizaciju. U tom pogledu predloženi model može predstavljati alternativno rješenje nekom sveobuhvatnom obilno financiranom projektu informatizacije cijelog zdravstva u Hrvatskoj. Vjerojatnost neuspjeha nekog informacijskog projekta raste s njegovom veličinom. Takvi projekti svagdje, a napose u Hrvatskoj, zaguše se od projektne dokumentacije koja vrvi mistifikacijama od najnovijih kratica, referencama na autoritete i svjetska iskustva i zaklinjanjem u standarde. Takvi projekti su rađeni "po svim pravilima struke" iako nije jednoznačno odredivo koja su to pravila, izgledaju jako lijepo i formalno dotjerano. Služe da bi fascinirali naručitelja, a ne zato da bi se nešto zaista i napravilo. Autori ovog teksta su sposobni izraditi elaborat u opisanom obliku, ali to ne smatraju oportunim. Primarni cilj je bio što više povećati vjerojatnost uspješne realizacije, doprinijeti čitkosti i razumljivosti te je učinjen otklon od birokratske korektnosti. U ovom elaboratu autori ne razmatraju varijantu raspisa velikog međunarodnog natječaja kojim će se naći veliki svjetski dobavljač koji će riješiti sve naše probleme i to zato jer u takvu soluciju ne vjeruju.

zdravstvo; informacijski sustav

nije evidentirano

engleski

Computerisation of the Clinical Hospital Centre Zagreb

nije evidentirano

health; information system

nije evidentirano

Podaci o izdanju

FER

2002.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Računarstvo