Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Usporedba djelovanja različitih alkohola na fizikalno-kemijska svojstva otopine za vlaženje (CROSBI ID 352479)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bašica, Vesna Usporedba djelovanja različitih alkohola na fizikalno-kemijska svojstva otopine za vlaženje / Gojo, Miroslav (mentor); Cigula Tomislav (neposredni voditelj). Zagreb, Grafički fakultet, Zagreb, . 2009

Podaci o odgovornosti

Bašica, Vesna

Gojo, Miroslav

Cigula Tomislav

hrvatski

Usporedba djelovanja različitih alkohola na fizikalno-kemijska svojstva otopine za vlaženje

Zavisno o koncentraciji PAT u otopinama za vlaženje određivala su se njihova fizikalno-kemijska svojstva kao što su električna provodnost, pH vrijednost, napetost površine, te kontaktni kut na slobodnim površinama tiskovnih formi za ofsetni tisak s pozitivskim diazo kopirnim slojem. Dobiveni rezultati ukazuju da otopine za vlaženje povećanjem volumnog udjela PAT smanjuje se električna provodnost i površinska napetost. Proces vlaženja odvija se u blago kiselom mediju (pH vrijednost iznosi između 4.6 i 4.7, što ukazuje da su u otopinu dodane soli koje djeluju kao puferi. Dodatak PAT neznatno je povećava. Kontaktni kut pri niskim koncentracijama 2-propanola u početku se povećava, da bi pri višim koncentracijama pokazao trend smanjenja. Pri visokim koncentracijama 2-propanola u otopinama za vlaženje kontaktni kut se značajno smanjuje. Kontaktni kut bez obzira o kojoj se PAT radi značajno se smanjenjuje. Prema dobivenim rezultatima maksimalni volumni udio PAT-a ne bi trebao biti veći od 5 %.

Električna provodnost; kontaktni kut; napetost površine; ofsetne ploče; otopina za vlaženje; pH vrijednost površinski aktivne tvari (PAT)

nije evidentirano

engleski

Comparison of the function various alcohol on the physico-chemical properties fountain solution

nije evidentirano

Electrical conductivity; pH value; surface tension; contact angle; offset plates; fountain solution; surface active substances (SAS).

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47

19.01.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Zagrebu Grafički fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Grafička tehnologija