Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 386797

Procjena korekcijskih faktora stabilizacije boje junećeg mesa


Kelava, Nikolina; Konjačić, Miljenko; Jakopović, Tomislav; Kos, Ivica; Ivanković, Ante; Marenčić, Dejan
Procjena korekcijskih faktora stabilizacije boje junećeg mesa // Stočarstvo, 62 (2008), 6; 449-462 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Procjena korekcijskih faktora stabilizacije boje junećeg mesa
(Assesment of correction factors of beef colour stabilization)

Autori
Kelava, Nikolina ; Konjačić, Miljenko ; Jakopović, Tomislav ; Kos, Ivica ; Ivanković, Ante ; Marenčić, Dejan

Izvornik
Stočarstvo (0351-0832) 62 (2008), 6; 449-462

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Junetina; boja; pH; stabilizacijsko vrijeme; korekcijski faktori
(Beef; colour; pH value; stabilization time; adjustment factors)

Sažetak
Boja junećeg mesa spada u temeljna kvalitativna obilježja koja značajno utječu na percepciju potrošača o poželjnosti namirnice. Svijetlo crvenu boja mesa potrošaču je prihvatljivija i kvalitativno poželjnija, dok purpurno crvena boja mesa potiče nepoželjne asocijacije o kvaliteti junećeg mesa, premda često takav stav nema objektivno uporište. Mesu je svojstveno da nakon izlaganju zraku mioglobin u površinskom sloju mišića određeno vrijeme intenzivno veže kisik mijenjajući formu a time i boju površine mišića. Vrijeme tijekom kojeg se događa promjena forme mioglobina naziva se interval stabilizacije boje. Njegova dužina ovisi o genetskim i okolišnim čimbenicima. Cilj rada je praćenjem promjena vrijednosti parametara boje junećeg mesa (CIE Lab L*a*b*) tokom 60-minutne stabilizacije boje procijeniti korekcijske faktore parametara. Utvrđeno je da L* parametar boje junećeg mesa treba najkraće vrijeme stabilizacije i njegova se vrijednost nakon prvog mjerenja ne mijenja značajno. Vrijednost a* parametara boje junećeg mesa značajno se razlikovala (p<0, 001) do trećeg mjerenja (a*_45), dok se b* parametar značajno mijenjao (p<0, 05) sve do četvrtog mjerenja (b*_60). Parametri boje junećeg mesa gotovo istodobno (L*_46 min, a*_50 min, b*_50 min) ostvaruju nulte vrijednosti. Zaključujemo da za stabilizaciju a* i b* parametra boje junećeg mesa treba duži vremenski interval. Na osnovu razlika prosječnih vrijednosti mjerenja izračunati faktori korekcije parametra boje mesa mogu poslužiti u objektiviziranju mjerenja koja nužno moraju poštivati kraće vremenske intervale od otvaranja mišića do mjerenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-0790466-0398 - Tipizacija i inventarizacija genetskih obilježja goveda u Hrvatskoj (Ante Ivanković, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts