Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

KAKVOĆA I VRIJEDNOST POLOVICA TOVLJENIKA PROIZVEDENIH OD DOMAĆE I UVEZENE PRASADI (CROSBI ID 86181)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Đikić, Marija ; Jurić, Ivan ; Gašparović, Mijo KAKVOĆA I VRIJEDNOST POLOVICA TOVLJENIKA PROIZVEDENIH OD DOMAĆE I UVEZENE PRASADI // Agronomski glasnik, 61 (1999), 1-2; 51-68-x

Podaci o odgovornosti

Đikić, Marija ; Jurić, Ivan ; Gašparović, Mijo

hrvatski

KAKVOĆA I VRIJEDNOST POLOVICA TOVLJENIKA PROIZVEDENIH OD DOMAĆE I UVEZENE PRASADI

U klaonici na liniji klanja provedeno je istraživanje kakvoće polovica na dvije skupine tovljenika čiju je proizvodnju organizirao Klas d.d.o. Nova Gradiška u obiteljskim gospodarstvima Brodsko – posavske županije. Tovljenici skupine A (n=627) proizvedeni su od domaće prasadi, a skupine B (n=127) od uvezene prasadi iz Mađarske. Procjena kakvoće polovica obavljena je prema Pravilniku NN 79/95. metodom “Dvije točke”, a vrijednost u DM/kg mase polovica obračunata je na temelju postotka mišićnog tkiva u polovicama i vrijednosti od 0, 19 kn za jednu mesnu jedinicu prema sustavu koji primjenjuje “Mesna industrija Vajda”d.d. iz Čakovca. Dobiveni rezultati istraživanja pri istim masama polovica pokazuju statistički signifikantne razlike na razini od 1 % između kakvoće polovica skupina A i B za svojstva debljine slanine 17, 00 mm, 13, 14 mm, debljine musculus longissimus dorsi 60, 10 mm, 62, 19 mm te 53, 70 i 56, 23 % mišićnog tkiva u polovicama. Vrednovanjem polovica na liniji klanja prema udjelu mišićnog tkiva u polovicama tovljenika za skupinu A i B utvrđene su vrijednosti od 3, 28 DM/kg i 3, 44 DM/kg odnosno zbog različitog udjela mišićnog tkiva u polovicama razlika je 0, 16 DM/kg mase polovica. Analizom distribucija kakvoće polovica prema masama utvrđena je statistički signifikantna razlika udjela mišićnog tkiva u polovicama kod viših masa što je posljedica različitih selekcija u odnosima mišićnog i masnog tkiva između istraživanih skupina. Dobiveni rezultati ukazuju na našu nekonkurentnost u proizvodnji svinjskog mesa. Uvozni odojci glede genetičkih svojstava mogu na tržištu Hrvatske biti plaćeni i višom cijenom od domaćih.

svinje; kakvoća polovica; debljina slanine; musculus longissimus dorsi; udjel mišićnog tkiva u polovicama

nije evidentirano

engleski

QUALITY AND VALUE OF CARCASS PRODUCED FROM DOMESTIC AND IMPORTED PIGLETS FOR FATTENING

nije evidentirano

pigs; carcass quality; backfat thickess; musculus longissimus dorsi; muscular tissue percentage

nije evidentirano

Podaci o izdanju

61 (1-2)

1999.

51-68-x

objavljeno

0002-1954

Povezanost rada

Šumarstvo