Aktivnost endopeptidaza u zrnu pšenica podvrgnutih različitim režimima skladištenja (CROSBI ID 352438)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Balkić, Jelena
Mrša, Vladimir
Strelec, Ivica
hrvatski
Aktivnost endopeptidaza u zrnu pšenica podvrgnutih različitim režimima skladištenja
Starenje zrna pšenice je prirodan proces, pri kojem se u zrnu kumulativno nakupljaju kemijske i biokemijske promjene biomolekula, što rezultira gubitkom vijabilnosti i sposobnosti klijanja, te krajnje, smrću zrna. Ovim istraživanjem se pokušalo ustanoviti dolazi li tijekom starenja tri sorte krušnih pšenice pri četiri različita uvjeta skladištenja do promjena u količini ekstraktibilnih proteina te specifičnoj aktivnosti aspartatne proteaze. Rezultati pokazuju nepromjenjivost količine ekstraktibilnih proteina i aktivnosti aspartatne proteaze tijekom godine dana starenja pri svim uvjetima. Tijekom istraživanja uočena je zaraza žitnim žiškom zrnjevlja jedne od ispitivanih sorti, te se pokušalo ustanoviti kako se zaraza žitnim žiškom odražava na aktivnost aspartatne proteaze i udio ekstraktibilnih proteina, a u svrhu pronalaska mogućeg indikatora vizualno "nevidljive" zaraze. Ustanovljene su značajne razlike u aktivnosti aspartatne proteaze između zdravih i zaraženih zrna, te bi aspartatna proteaza mogla poslužiti kao indikator zaraze.
zrno pšenice; starenje; ekstraktibilni proteini; aspartatna proteaza; zaraza žitnim žiškom; indikatori zaraze
nije evidentirano
engleski
Endopeptidase activity in wheat seeds aged at different storage conditions
nije evidentirano
wheat seeds; ageing; extractable proteins; aspartic protease; granary weevil infestation; infestation indicators
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
22.12.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek